Poljski znanstvenici testiraju zvučni “top” protiv smoga i otrovnih čestica

Screenshot YouTube

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, znanstvenici testiraju novi “top” koji koristi zvučne valove da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji zrak.

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikoga naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk.

Cilj je zvukom otjerati smog iz Kalwarie Zebrzydowske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje onečišćuju zrak.

Znanstvenici tvrde da “top” stvaranjem zvučnih valova pridonosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskome zraku.

“Koristimo vertikalni udarni val koji nastaje izgaranjem acetilena i zraka”, rekao je Dominik Grybos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Karakovu, jedan od izumitelja topa.

“Val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu,” rekao je za AFP.

Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

“Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa”, rekao je Grybos, dodajući da učinci traju “između jednog i tri sata”.

Istraživači pokušavaju odrediti potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vrijeme potrebno za cijeli postupak. Grybos je rekao kako se nada da bi izum mogao imati komercijalnu primjenu, posebno u Poljskoj.

Stanovnici Kalwarije Zebrzydowske uglavnom podupiru ovu ideju, unatoč zvuku.

Komentiraj