Pixabay

Poljski zastupnik: "Njemačka nam duguje 850 mlrd eura ratne odštete"

Njemačka bi Poljskoj mogla dugovati više od 850 milijardi dolara reparacija za štetu nanesenu tijekom Drugog svjetskog rata i brutalne nacističke okupacije, rekao je u petak zastupnik vladajuće poljske stranke.
Oko 6 milijuna Poljaka, što uključuje tri milijuna poljskih Židova, ubijeno je tijekom rata, a Varšava je uništena do temelja nakon pobune 1944. u kojoj je ubijeno 200 tisuća civila.
Njemačka, jedna od najvećih poljskih trgovinskih partnera i saveznica u Europskoj uniji i NATO savezu, tvrdi kako su sva financijska pitanja vezana za Drugi svjetski rat riješena.
Desna stranka Pravo i pravda (PiS) obnovila je zahtjeve za odštetom otkad je stupila na vlast 2015., a poljsku žrtvu u ratu stavila je u središte svojih nacionalističkih poruka.
PiS tek treba dati službeni zahtjev za reparacijama, no njezino stajalište prema Njemačkoj već je pogoršao odnose dviju zemalja.
“Poljska ne samo da je izgubila milijune svojih građana, nego je uništena na neuobičajeno brutalan način”, kazao je Arkadiusz Mularczyk koji vodi parlamentarni odbor za reparacije.
“Mnoge žrtve su i dalje i žive i osjećaju duboku nepravdu”.
Njegova izjava dolazi samo mjesec dana prije izbora za Europski parlament na kojima se očekuje da će dobar rezultat zabilježiti populističke i nacionalističke stranke. Poljska će kasnije ove godine održati i parlamentarne izbore, a PiS u anketama i dalje stoji daleko ispred svojih rivala.
Mularczyk je kazao kako bi odšteta mogla biti deset puta veća od 100 milijardi eura, koliko se procjenjuje da je Poljska dosad dobila u europskim sredstvima otkad se pridružila EU-u 2004. godine.
Njemačka je najveći uplatitelj u europski proračun, a dio Nijemaca na te isplate gleda kao na velikodušnu naknadu za zemlje koje su poput Poljske patile pod nacističkim režimom.
Poljski komunistički čelnici su 1953. odustali od zahtjeva za ratnom odštetom pod pritiskom Sovjetskog Saveza, koji je htio osloboditi Istočnu Njemačku, sovjetskog satelita, od bilo kakve odgovornosti. PiS tvrdi kako taj sporazum ne vrijedi jer Poljska nije bila u mogućnosti ispregovarati pravednu odštetu.
Mularczyk je istaknuo kako se njegov odbor nada dovršiti izvještaj o reparacijama do 1. rujna, 80. godišnjice Hitlerove invazije.
I grčki parlament je ovaj mjesec zatražio milijarde eura reparacija od Njemačke zbog nacističke okupacije.

Komentiraj