Poljski ustavni sud: Odbačene odredbe zakona o njegovu radu

FaH

Poljski ustavni sud u srijedu je ocijenio da glavne odredbe novog zakona o njegovu radu, koje je usvojila nova konzervativna većina na vlasti, sadrže brojne nepravilnosti i uzrok su ozbiljne pravne krize u Poljskoj.

Članovi konzervativne vlade već su upozorili da neće priznati odluku suda, jer je po njihovu mišljenju donesena suprotno novom zakonu o ustavnom sudu. Upozorili su i da će je neće objaviti u službenom listu.

U dugom priopćenju predsjednik sudac Andrzej Rzeplinski iznio je nekoliko članaka kontroverznog zakona, koji po mišljenju sudaca, “nisu u skladu s poljskim ustavom”.
Zakon usvojen 22. prosinca 2015. “… onemogućuje časno i pošteno funkcioniranje ustavnog tijela, odnosno ustavnog suda, zbog upletanja u njegovu neovisnost, čime se krše načela pravne države”, pročitao je Rzeplinski na otvorenoj sjednici suda.

Po mišljenju oporbe, Vrhovnoga suda Poljske, glavnoga državnog odvjetnika za građansko pravo i brojnih stručnjaka, različite odredbe novoga zakona mogu dovesti do potpune paralize rada suda.

“Priopćenje koje će iznijeti neki suci ustavnog suda neće značiti odluku u pravnom smislu”, rekla je u utorak premijerka Beata Szydlo, dodavši da “ni ona ne smije prekršiti ustav objavom dokumenta” u službenom listu.
U petak će savjetodavno tijelo Vijeća Europe, Venecijanska komisija iznijeti mišljenje o pitanju poljskoga ustavnog suda.
Nova vlada Jaroslawa Kaczynskog u prosincu je preuzela kontrolu nad ustavnim sudom i time si osigurala praktično neograničene ovlasti.
Kaczynski, koji nije formalno u vlasti ali vuče sve konce, i njegova stranka dobili su osim predsjednika iz svojih redova Andrzeja Dudu i vladu na čelu s premijerkom Beatom Szydlo. Za neometanu vlast bio im je potreban i ustavni sud, pa su htjeli zamijeniti suce imenovane u bivšem sastavu parlamenta i zakon koji regulira položaj ustavnog suda.

Komentiraj