EPA/JACEK BEDNARCZYK

POLJSKI SUD ODBIO ZAHTJEV SAD-A Roman Polanski neće biti izručen Americi

Sud u Krakowu u petak je odbio zahtjev SAD-a da im izruči filmskog redatelja Romana Polanskog zbog sekusalnih odnosa sa 13-godišnjakinjom u 1970-im godinama, prenose svjetski mediji. Sudac Dariusz Mazur kazao je kako je zahtjev ‘nedopustiv’.

Polanski se u petak nije pojavio na sudu, a tužiteljstvo ima pravo na žalbu protiv ove odluke. Oskarovac, koji je priznao seksualni odnos s maloljetnicom, pobjegao je iz SAD-a uoči sudske presude 1978. godine.

82-godišnji redatelj ima državljanstvo Francuske i Poljske, a trenutno živi u Francuskoj, koja ne izručuje svoje državljane. Nalazi se u Poljskoj, gdje radi na jednom filmskom projektu. Švicarske su vlasti 2010. godine odbile američki zahtjev za izručenjem, nakon što su Polanskog stavili u kućni pritvor na devet mjeseci.

Obrana redatelja protivila se izručenju, naglasivši mane u američkom sudskom procesu i 42 dana koje je Polanski proveo u zatvoru. Polanski je odrastao u Poljskoj i smatraju ga jednim od najvećih živućih umjetnika te zemlje. Preživio je Drugi svjetski rat u Krakowu, a majka mu je umrla u Auschwitzu.

Komentiraj