Poljski predsjednik kritizirao “imperijalističke težnje” Rusije

Poljski predsjednik Andrzej Duda upozorio je u nedjelju u svom govoru prigodom 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata, na povratak imperijalističkih težnji u Europi, kritizirajući prije svega Rusiju.

“U posljednje vrijeme vidimo, uključujući i u Europi, povratak imperijalističkih težnji, pokušaje nasilnih promjena granica, napade na države, zapljene teritorija”, rekao je Duda na svečanosti na kojoj su bili nazočni i američki potpredsjednik Mike Pence i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iako nije izrijekom spomenuo Rusiju, Duda je kao primjer imperijalističkih težnji naveo vojne operacije u Gruziji 2008. i u Ukrajini 2014., koje su dovele do izmjene granica, piše AFP.

“Znate što se dogodilo 2008. u Gruziji i 2014. u Ukrajini do danas, granice su pomaknute, okupacija, ratni zatvorenici, vojne provokacije”, istaknuo je.

“Pozivam sve čelnike Europe i svijeta, članice NATO-a i EU-a da izvuku lekciju iz te situacije”, dodao je.

Mike Pence, koji je u Varšavu stigao umjesto predsjednika Donalda Trumpa koji je posjet otkazao zbog uragana Dorian, rekao je da SAD podupire Ukrajinu u sukobu s Rusijom i njezino pravo na teritorijalni integritet.

U razgovoru s ukrajinskom predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, rekao je da SAD podržava narod Ukrajine “a posebno od 2014. zalažemo se snažno za teritorijalni integritet Ukrajine”.

Duda je pozvao čelnike europskih i drugih država da se suprotstave agresorima i ne popuštaju im.

“Moraju postojati sankcije i odlučne akcije, mora biti jasno da će se svaka vojna agresija suočiti s odlučnom i snažnom reakcijom”, nastavio je poljski predsjednik.

“Zatvaranje očiju nije dobar recept za očuvanje mira. To je dobra metoda za poticanje agresivnih osoba, davanja zelenog svjetla za nove napade”, dodao je.

Pence je u svom govoru rekao također da će SAD nastaviti tražiti od saveznika da ispune zajednička obećanja na polju obrane.

“Amerika i Poljska nastavit će stajati uz sve svoje saveznike za našu zajedničku obranu. Amerika i Poljska također će nastaviti pozivati svoje saveznike da održe obećanja koje smo dali jedni drugima”.

SAD uporno traži da članice NATO-a ulažu više u obranu kako bi se dostiglo obećanje iz 2014. o ulaganju od 2 posto BDP-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio pozvan na svečanost u Varšavu, a poljski dužnosnici to su objasnili aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima i zatim njihovim izborom da pozovu samo čelnike zemalja članica NATO-a, EU-a i Istočnog partnerstva, organizacija u kojima Rusija ne sudjeluje.

Komentiraj