POLJSKI MOREPLOVCI ‘Naša ekipa Forest Village iz iste je ulice i svake godine jedrimo u Hrvatskoj’

Autor:

Forest Village i Navigare

Waldemar Miłaszewski, privatni poduzetnik iz poljskog grada Leszna, otkrio je za Navigare kako je od druženja u sauni sa susjedima iz ulice u kojoj svi žive došlo do formiranja jedriličarske skupine Forest Village u kojoj sa suprugama jedre dalekim morima, a muški dio posade svake godine obavezno i Jadranom

Sreli smo ih na slapovima Krke. Petorica dobro raspoloženih Poljaka odjevenih u identične majice, kratke hlače i kapice nalik mornarskima naprosto su plijenila pažnju svojom pozitivnom energijom i neobičnom odjećom. Na svakoj majici otisnuta je zastava Republike Poljske, ali i Republike Hrvatske, kao i amblem jedrilice s natpisom „Forest Village Polska“. Očigledno je riječ o velikim zaljubljenicima u Hrvatsku, ali nije bilo jasno jesu li posada nekog službenog poljskog broda ili nautička delegacija. Tek kad se jedan od muškaraca okrenuo, vidjelo se da je na pozadini majice velikim slovima napisano „2nd Men’s Forest Village Sailing Trip Croatia 2022.“, a ispod toga otisnut je ponovno, ali ovoga puta veći, amblem s jedrilicom.

Odmah smo započeli razgovor i doznali da je priča iza petorice muškaraca još zanimljivija od njihove odjeće.

“Mi smo svi prijatelji iz iste ulice i svake godine dolazimo u Hrvatsku na jedrenje, najprije sami, bez supruga, jer je to naš muški jedriličarski tjedan, a kasnije idemo na jedrenje i sa suprugama. Još nismo stigli izraditi nove majice i zato nam na leđima piše 2022.” objasnio nam je na tečnom engleskom jedan od muškaraca, Waldek, zapravo neformalni vođa grupe.

‘Naše je prijateljstvo jedinstveno jer smo se našli kao grupa od pet parova i ostali prijatelji. Mnogi su iznenađeni kako uspijevamo ostati na brodu po dva tjedna’

Forest Village, u originalu na poljskom Leśna Osada, naziv je ulice u gradiću Leszno, u zapadnom dijelu Poljske, između Vroclava i Poznanja. Točne koordinate ulice ispisali su na jednom od rukava svojih „uniformi“: 51º 49’ 43” N i 16º 36’ 26” E.

Waldemar Milaszewski, naš sugovornik, privatni je poduzetnik u cvjećarskom biznisu i veliki fan Hrvatske i hrvatske obale. U Hrvatsku dolazi još negdje od kraja 90-ih, a kako su on i njegova supruga Iwona ronioci, on s gotovo 30 godina iskustva, obišli su gotovo cijelu obalu. No kad su se prije skoro 20-ak godina preselili u Forest Village, to jest ulicu Leśna Osada u Lesznu, Waldemar je ubrzo u obližnjoj sauni upoznao i neke svoje susjede. Malo pomalo “skompali” su se i počeli redovito družiti svake srijede na wellnessu.

“Najprije smo se samo mi muškarci često sretali u sauni, dvojica od nas su se znala i od ranije, ali onda smo shvatili da smo svi susjedi i tako je najprije počelo naše muško prijateljstvo. Kako smo se družili jednom tjedno i provodili super vrijeme, shvatili smo da bi bilo još bolje da se i naše supruge međusobno upoznaju. Tako smo odlučili da ćemo nakon saune srijedom druženje nastaviti s bocom vina i malo zakuske na svojim terasama u ulici u kojoj ionako svi živimo. Naše supruge također su se jako sprijateljile, a kako smo u međuvremenu otkrili da su od pet obitelji nas čak tri obitelji ronioci i da imamo interes za podmorje i jedrenje, predložili smo da osnujemo grupu, iznajmimo brod i krenemo u avanturu”, rekao nam je Waldek. Tako se uskoro formirala grupa Forest Village koju čine bračni parovi: Sylwia i Tomek, Gosia i Wojtek, Sandra i Artur, Gosia i Przemo te Iwona i Waldek.

Ekipu Forest Village čine parovi Sylwia i Tomek, Gosia i Wojtek, Sandra i Artur, Gosia i Przemo te Iwona i Waldek, a fotografija je s Antiquea. FOTO: Forest Village i Navigare

 

Netko među njima poznavao je jednog oceanskog skipera tako da su prve godine s njim otišli na jedrenje. To prvo zajedničko putovanje na koje se otisnulo pet parova bilo je 2019., a uputili su se bili na Karibe gdje su u charteru iznajmili luksuzni katamaran.

“Bilo nam je predivno, proveli smo tri tjedna zajedno i nakon toga odlučili da ćemo tome pristupiti još profesionalnije tako da smo trojica od nas petorice odlučila položiti za skipere kako bismo mogli sami jedriti. Položili smo sve potrebne ispite i praktični dio nastave pa svaki od nas trojice ima dozvolu za upravljanje brodicom do 50-ak stopa odnosno nekih 16, 17 metara. Dogovorili smo se da ćemo svake dvije godine ići na neko dalje putovanje, tako da smo prije dvije godine ponovno posjetili Karibe i proveli tamo skoro dva mjeseca istražujući sve otoke u istočnom dijelu Kariba, ove godine za studeni već smo rezervirali katamaran kojim ćemo ploviti po Sejšelima, a iduće godine u planu nam je Tajland. Međutim, naš muški dio ekipe obavezno svake godine ide na tjedan dana jedrenja u Hrvatsku, i to upravo u ovom periodu prije glavne sezone, kad je vrijeme vjetrovitije i zapravo idealno za jedrenje”, otkrio je Waldek. Ove godine iznajmili su jahtu tipa Hanse 508 naziva „Adriatiq Scum“. Polazna stanica obično im je Zadar, odakle se obavezno otisnu prema Kornatima, ali ove godine krenuli su iz Šibenika. Od tamo su doplovili do Skradina i odlučili napraviti pauzu, to jest iskoristiti priliku da vide Nacionalni park Krka, što su već dugo planirali.

Muški dio ekipe Forest Village posjetio je ovoga proljeća Nacionalni park Krka gdje su razgovarali s novinarkom Navigarea. FOTO: Forest Village i Navigare

Proljeće je, naravno, idealno za posjetu slapovima jer je vrijeme ugodno, nema još toliko gužve, a cijena još nije ona puna sezonska.

“Divimo se ljepotama Hrvatske, a ujedno koristimo priliku za uživanje u jedrenju i druženju. Obišli smo cijeli srednji Jadran i veliki dio južnog Jadrana, ali još nismo stigli do Dubrovnika tako da nam je iduće godine u planu posjetiti upravo Dubrovnik, a zatim ćemo se one sljedeće godine svakako uputiti i prema Puli i sjevernom Jadranu, koji također još nismo stigli oploviti jer kad dolazimo, ne želimo samo projuriti obalom, već uživati i istraživati mjesta kroz koja prolazimo. A zapravo najviše uživati u jedrenju i družiti se uz dobru hranu. Iako najčešće kuhamo na brodu jer želimo što više vremena provesti na moru, naše je pravilo da obavezno barem jednom odemo u neki od vaših izvrsnih restorana”, istaknuo je Waldek.

Kad plove u muškom sastavu, grupa Forest Village, kako su se zvučno nazvali i osmislili vlastiti brend, uživa na klasičnim jedrilicama. Međutim, kad idu sa suprugama, tada iznajmljuju luksuzne katamarane koji su ipak nešto udobniji ženskom dijelu posade.

Waldek u Hrvatsku dolazi još negdje od kraja 90-ih, a kako su on i njegova supruga Iwona ronioci, obišli su gotovo cijelu hrvatsku obalu. On je dečkima predložio da tu dođu jedriti

“Sada nam više ne trebaju skiperi i već tri godine sami jedrimo. Međutim, bilo je zahtjevno dobiti dozvolu i steći potrebne vještine. Najprije smo učili kao putnici, uz skipera, zatim smo krenuli sami polagati, a praktični dio škole jedrenja odradili smo i na Baltičkom moru, i na Mediteranu, pa i na Malti. Tako da sada možemo mirno ploviti sami i sa svojim suprugama obično tada uzimamo model katamarana Lagoon 50 ili Lagoon 52, što odgovara našim dozvolama“, rekao je Waldek.

Ženski dio ekipe nije bio zainteresiran za polaganje ispita i dobivanje dozvola, ali se zato slobodno može reći da se s muškim timom nadmeću tko će imati bolji outfit. Supruge, naime, svake godine izrađuju posebne „uniforme“ to jest haljine ili kompletiće. Sa suprugama, objasnio je Waldek, obično traže „mirnije luke“ jer one više uživaju u mirnijem jedrenju i kupanju i sunčanju, tako da obavezno idu katamaranom, ali zato je proljeće uvijek svake godine rezervirano za muški dio ekipe, i to obavezno u Hrvatskoj.

“Naše je prijateljstvo jedinstveno jer smo se našli kao grupa ljudi, pet parova, i tolike godine ostali prijatelji. Mnogi su iznenađeni da kao grupa od 10 ljudi – to jest, pet parova – uspijevamo ostati na brodu po dva tjedna. Znate i sami da u današnje vrijeme nije jednostavno zadržati veze, a mi se držimo skupa tolike godine i tako planiramo i dalje, na jedrima prijateljstva i ljubavi, jer veliko je bogatstvo da možemo tako dijeliti zadovoljstva i, što je najvažnije, zajedno se veseliti i smijati. A možda ćemo uskoro i proširiti ekipu i na nas 11 jer bi nam se mogla pridružiti i jedna susjeda koja živi također u našoj ulici, a još nije jedrila s nama“, objašnjava Waldek.

‘Sada nam više ne trebaju skiperi, već tri godine sami jedrimo, a iduće godine muški dio ekipe jedrit će do Dubrovnika’. FOTO: Forest Village i Navigare

Presudno za uspjeh njihova “projekta”, smatra, bilo je to što, kad se druže, posao ostavljaju sa strane.

“Od nas petorice svak’ ima svoj posao i svoje zanimanje. Svi smo privatnici, ali bavimo se posve različitim poslovima. Ja se bavim cvijećem, jedan od nas je doktor, drugi vlasnik restorana, treći konstruktor koji proizvodi čelične konstrukcije, a četvrti ima svoju mesnicu i proizvodi kobasice i druge mesne delicije. Dakle, posve smo različitih poslovnih interesa, ali nas povezuje ljubav prema moru i, naravno, prema Hrvatskoj. A najvažnije nam je da i naša djeca, koja su sad već skoro odrasli ljudi, podržavaju te morske pothvate i zapravo su naši veliki fanovi”, rekao je Waldek.

Upravo je on, kako kaže, prvi predložio da jedre upravo u Hrvatskoj, jer je prvi među njima počeo dolaziti u Hrvatsku još prije 25 godina. S obitelji dolazi u Hrvatsku i neovisno o jedriličarskoj grupi.

Ženski dio ekipe s muškim timom usklađuje ‘uniforme’, a za boravak na Karibima iznajmili su katamaran kako bi suprugama bilo udobnije. FOTO: Forest Village i Navigare

“Mislim da sam ja prvi predložio Hrvatsku jer kao ronilac ovdje dolazim još od 1999. I moja supruga je ronilac, zapravo je položila ispit za ronioca na Visu u Ronilačkom centru Issa kod Siniše Ižakovića. Hrvatsku sam i sam i sa suprugom posjetio toliko puta da više ni ne brojim. Imao sam priliku posjetiti jako puno otoka i ronilačkih centara tako da sam upoznao veliki dio vaše prekrasne obale. Zaljubljen sam u Hrvatsku, slično kao čuveni engleski pjesnik Lord Byron koji je rekao da Hrvatska ima najljepšu obalu na svijetu. To isto mislimo i ja i moji prijatelji”, istaknuo je Waldek.

Da grupa Forest Village nije jedina koja tako razmišlja, pokazuju i podaci Hrvatske turističke zajednice. Tako su Poljaci prošle godine u Hrvatskoj ostvarili 1.084.196 dolazaka i 6.666.421 noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast u dolascima od plus tri posto, a u noćenjima jedan posto. Od početka ove godine do kraja svibnja, pak, Poljaci su ostvarili 140.227 dolazaka i 584.270 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast u dolascima od čak 36 posto te čak 30 posto u noćenjima.

‘Svi smo privatnici. Ja se bavim cvijećem, jedan od nas je doktor, drugi konstuktor, treći mesar, a četvrti ima restoran. Ali o poslu ne razgovaramo’

Kad je riječ o nautičkim turistima, stvari stoje ovako.

“Vezano za nautiku, raspolažemo samo podacima sustava eCrew oko nautičkog chartera u kojem su Poljaci u dosadašnjem dijelu ove godine ostvarili 8.005 dolazaka i 53.431 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast u dolascima od sedam posto te u noćenjima od osam posto”, prezentirao je podatke Dario Trnka, voditelj odjela Hrvatske turističke zajednice za domaći PR.

Kao i mnogi drugi državljani Poljske, Waldekova ekipa u Hrvatsku dolazi automobilom. Budući da su ipak bliže češkoj granici, njima je za to potrebno između 12 i 14 sati vožnje, ali to je za njih prava sitnica jer se svaka dva i pol sata mijenja vozač tako da nitko nije umoran.

“Hrvatska je od početka 2000-ih jedna od najpopularnijih destinacija za Poljake. Posljednjih godina ljudi su počeli sve više putovati i prema dalekim destinacijama, poput Egipta ili Meksika, ali Hrvatska je i dalje svakako jedna od najatraktivnijih i najposjećenijih zemalja za naše sunarodnjake”, zaključio je Waldek.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.