Jurica Galoic/PIXSELL

POLJSKA ZADNJA POČELA ‘BITKU’ S BANKAMA Banke moraju naći rješenje za kredite u francima

Banke bi trebale snositi odgovornost za pronalaženje rješenja za hipotekarne kredite u švicarskim francima jer su na njima ostvarile ogromnu zaradu, kazao je u intervjuu za Reuters novi poljski predsjednik Andrzej Duda.

Poljska je među zadnjima u Europi krenula rješavati problem deviznih hipotekarnih kredita, koje je guverner središnje banke Marek Belka u lipnju nazvao tempiranom bombom.

 

  • Na kraju ožujka više od pola milijuna Poljaka dugovalo je temeljem hipotekarnih kredita u francima ukupno 144 milijarde zlota (38,3 milijarde dolara), što čini oko 40 posto ukupnih hipotekarnih kredita u Poljskoj, pokazuju podaci financijskog regulatora KNF-a.

 

Većina Poljaka uzela je kredite prije globalne financijske krize 2008. zbog povoljnijih kamatnih stopa ali je njihovo servisiranje znatno poskupjelo u siječnju ove godine nakon što je švicarska središnja banka ukinula mininalni tečaj franka prema euru.

Novi poljski predsjednik zalagao se u predizbornoj kampanji za konverziju kredita u francima u domaću valutu po tečaju koji je bio na snazi u vrijeme uzimanja kredita.

Po nekim bi procjenama konverzija bazirana na njegovom prijedlogu stajala banke do 64 milijarde zlota.

U intervjuu za Reuters koji je napravljen u petak a odobren je za objavu u ponedjeljak, poljski je predsjednik kazao da rješavanje pitanja hipotekarnih kredita u francima “ne bi trebalo biti problem poljskih poreznih obveznika”.

“Naravno da država može poduprijeti taj proces, primjerice zakonodavnim aktivnostima, no odgovornost je i dalje na bankama zato što su one zaradile na tim kreditima”, upozorio je Duda.

“Ne zaboravimo da banke ostvaruju ogromnu zaradu u Poljskoj”, naglasio je. “Ta zarada velikim dijelom odlazi – na ovaj ili onaj način – matičnim kompanijama, nestaje preko poljske granice i Poljaci nemaju nikakvog udjela u njoj, kao ni poljsko gospodarstvo. Bankarske naknade spadaju… pak među apsolutno najviše u Europi.”

Reuters napominje da je šezdeset posto poljskih banaka u inozemnom vlasništvu.

Po riječima novog poljskog predsjednika, zajmodavci uglavnom nisu informirali klijente o rizicima povezanim s hipotekarnim kreditima u švicarskim francima.

“Bankovni klijenti ne moraju biti stručnjaci za zakone o bankama, ne moraju biti stručnjaci za… svijet financija”, naglasio je Duda.

“Ne sumnjam da tim ljudima treba pomoć, iako je, naravno, nužna ravnoteža, treba im pomoći i istodobno voditi računa o tome da ta pomoć ne dovede do nestabilnosti bankovnog sustava”, tumači predsjednik.

Donji dom poljskog parlamenta usvojio je ovog mjeseca amandmane na nacrt zakona o konverziji deviznih hipotekarnih kredita u zlote, povećavši broj zajmodavaca koji se kvalificiraju za konverziju i njihov udio u troškovima tog postupka, podsjeća Reuters.

Nacrt još mora odobriti gornji dom parlamenta i mora ga potpisati predsjednik da bi dobio snagu zakona.

U financijskom regulatoru KNF-u procijenili su da će trećina svih hipotekarnih kredita u francima i eurima ispunjavati uvjete za konverziju prema novom zakonu. Troškove banaka procijenili su na 22 milijarde zlota.

Komentiraj