EPA/PAWEL SUPERNAK

Poljska vladajuća stranka i predsjednik bliži dogovoru o reformi pravosuđa

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i predsjednik Andrzej Duda rekli su da su se približili kompromisu glede reforme pravosuđa, što je pitanje koje je podijelilo te nekada bliske saveznike i zabrinulo Europsku uniju.

U srpnju je Duda, kojega je na izborima 2015. podržala stranka Pravo i pravda, neočekivano je stavio veto na prijedloge vladajućih za reformu pravosuđa nakon prosvjeda u cijeloj zemlji i upozorenja poljskih zapadnih saveznika na politizaciju sudova.

Zbog veta se postavilo i pitanje hoće li PiS podržati Dudu i na sljedećim predsjedničkim izborima.

U rujnu je predsjednik iznio protuprijedlog koji također predviđa veću političku kontrolu nad sudovima ali predsjednika, a ne ministra pravosuđa, te parlamenta.

Zastupnici PiS-a  i oporbenih stranka kritizirali su Dudin prijedlog a Duda i čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski su se sastajali kako bi razgovarali o reformama, no teško su nalazili kompromisno rješenje.

Nakon posljednjeg sastanka koji je završio u petak predstavnici obje strane su rekli da su se približili kompromisu.

“Pravo i Pravda je napravila velike ustupke glede reforme pravosuđe (…) Mislim da smo blizu sporazuma”, rekla je glasnogovornica PiS-a medijima.

Ona je dodala da je PiS prihvatio Dudin prijedlog da u parlament za imenovanje novih vrhovnih sudaca treba većina od tri petine, kao i smanjenje utjecaja ministra pravosuđa na sudove.

Dudin glavni pomoćnik Krzysztof Szczerski rekao je, kako je prenijela agencija PAP, da ja sastanak s Kaczynskim bio “korak naprijed prema postizanju zajedničke kompromisne verzije pravosudne reforme u okvirima prijedloga zakona koje je predsjednik nedavno uputio parlamentu”.

Komentiraj