Poljska u utorak zabilježila rekordan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa

Poljska je u utorak zabilježila rekordan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, njih 58, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Službeni podaci pokazuju i ubrzani rast broja hospitaliziranih i onih na respiratoru.

Zemlja je u utorak zabilježila 2236 novozaraženih, blizu subotnjeg rekorda od 2367 slučajeva.

Poljska, država s 38 milijuna stanovnika, svekupuno je imala 104.316 slučajeva zaraze i 2.717 smrtnih slučajeva, mnogo manje u usporedbi s drugim europskim državama.

Ministarstvo je reklo da se za liječenje oboljelih od covida-19 sada koristi 263 respiratora i 3719 bolničkih kreveta, u usporedbi s prošlim tjednom kad je bio potreban 141 respirator i 2399 bolničkih kreveta.

“Sve više ljudi se šalje u bolnice, ali i više ih završava na jedinicama intenzivne njege jer su im potrebni respiratori. To je veoma zabrinjavajuće”, rekao je zamjenik poljskog ministra zdravstva Waldemar Kraska za televiziju Polsat News.

Komentirajući medijske izvještaje da Poljskoj prijeti nestašica lijeka remdesivira, Kraska je kazao kako ga neke bolnice doista nemaju.

Ministarstvo planira povećati broj bolničkih kreveta za pacijente s covidom-19 te je najavilo promjene pravila oko nošenja maski.

Poljska je u ranoj fazi pandemije brzo uvela restriktivne mjere, no vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ističe kako ne želi ponovno stupanje na snagu takvih ekonomski štetnih mjera.

Država je bila uspješna u početku borbe protiv koronavirusa, no nakon ukidanja restrikcija u svibnju broj zaraženih brzo je počeo rasti zbog putovanja na godišnje odmore i velikih događaja poput vjenčanja.

Škole i vrtići ponovno su otvoreni 1. rujna.

Komentiraj