Trojica bivših poljskih predsjednika povela su u ponedjeljak frontalni napad na konzervativnu stranku na vlasti i pozvali u zajedničkom pozivu “sve Poljake” na “obranu demokracije”.

Lech Walesa, Aleksandar Kwasniewski i Bronislaw Komorowski, uz još sedmero uglednika, među kojima su bivši čelnici sindikata Solidarnost, optužuju stranku Pravo i Pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog za “rušenje pravnog poretka i onemogućavanje rada ustavnog suda” te upozoravaju da će “oni koji su odgovorni za nepoštovanje ustava snositi posljedice zbog toga”, navodi se u dokumentu objavljenom na prvoj stranici dnevnog lista Gazeta Wyborcza.

“Protueuropske i ksenofobne izjave i postupci sadašnjih čelnika potkapaju jedinstvo Unije i služe interesima imperijalističke Rusije”, ocjenjuju potpisnici.

Ističu da cijene stajalište euroatlantske zajednice i Europske unije, čije “rasprave, rezolucije, ocjene i preporuke nisu ‘upletanje u unutarnje stvari Poljske’, nego odraz opravdane zabrinutosti za stanje u kojemu je naša zemlja i za građanska prava”.

Podupiru “dostojanstvo i odgovornost sudaca ustavnog suda” i Odbora za obranu demokracije (KOF), pokreta nastalog iz protivljenja spornim reformama koje je počeo provoditi PiS, preporučivši mu da “i dalje bude društvena organizacija koja se neće miješati u stranačka suparništva”.

Novinska agencija PAP prenosi reakciju potpredsjednika vlade Piotra Glinskog koji je nazvao “apsurdnom” tezu da je demokracija u Poljskoj ugrožena. “To je samo stajalište te trojice i možda još nekolicine ljudi. Ne slažem se s tim stajalištem”.

Komentiraj