POLJSKA “Svi smo bili svjedoci kada je jedna feministica prekinula misu”

Pixabay

Novi poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziński najavio je nultu toleranciju za pojavu neonacista u poljskim nacionalističkim i patriotskim krugovima, iako je po njegovim riječima to marginalna pojava, jer poljski neonacisti moraju se “kriti po šumama i u grmlju”, dok u Njemačkoj u Berlinu stotine neonacista maršira ulicama, prenosi N1.

“Poljska se nema zašto sramiti. Treba biti zaista potpuni idiot pa se obući u SS uniformu i u šumi jesti tortu s kukastim križem od keksića. To ćemo, gospodo, progoniti. To što se kod nas takve kreature moraju kriti po grmlju, po šumama, to je uspjeh cijelog našeg društva. A u Njemačkoj marširaju po ulicama”, kazao je Brudziński zastupnicima Sejma.

Ministar je u parlamentu podnio izvještaj o sve većem broju ksenofobičnih i rasističkih napada i pojavi neonacista u nekim legalnim, navodno domoljubnim organizacijama poljskih radikalnih nacionalista, nakon emisije poljske privatne televizije TVN24 “Poljski neonacisti”.

Novinari su u njoj prikazali snimke napravljene skrivenom kamerom na kojima se vidi kako domoljubno udruženje “Ponos i modernost” u proljeće prošle godine slavi rođendan Hitlera u šumama na jugu Poljske, pred velikim zapaljenim kukastim križem, a lideri odjeveni u SS uniforme veličaju Hitlera kao gospodina, dok masa oduševljeno skandira “Sieg heil” s dignutom rukom u fašističkom pozdravu vođi.

“Histerija, nažalost i dijela opozicije, nakon istraživačkog materijala novinara već je izazvala da njemačka javna televizija najavljuje debatu o sve većem valu neonacizma u Poljskoj. Njemačka televizija!”, kazao je Brudziński.

Označivši pojavu neonacista u Poljskoj kao marginalnu, ministar je dodao da je opasnije od neonacista kada pristalice poljske opozicije u prosvjedu protiv vlasti demoliraju ulaze u urede zastupnika vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda ili kad usamljena feministica upadne u crkvu i prekine misu.

“Šta je opasnije s gledišta sigurnosti države? Nekoliko idiota u grmlju ili napadi na zastupničke urede? Svi smo bili svjedoci kada je jedna feministica prekinula misu”, rekao je Brudziński.

Brudziński je rekao da od policije zahtjeva da progoni sve koji propagiraju zločinačke ideologije, a to je prema poljskim zakonima, pored fašizma i komunizam.

“Kao ministar unutarnjih poslova zahtjevam od policije dosljednu i odlučnu borbu protiv tih bolesnih likova. Želim naglasiti da kao ministar zahtjevam jednako surovo tretiranje komunističkih simbola i zločinaca kao što su bili Staljin ili Lenjin. Nijedan od totalitarnih režima nije bio bolji nego drugi”, rekao je Brudziński.

Prema poljskim zakonima o zabrani propagiranja totalitarnih ideologija, ista kazna slijedi Poljaku koji bi obukao majicu s portretom Hitlera kao i onom tko bi se prošetao u majici s likom Che Guevare.

Komentiraj