EPA/JAKUB KACZMARCZYK

Poljska slavi 1050. godina od svog “krštenja”

Katolička crkva i poljska politička vlast u četvrtak su počele obilježavati 1050. obljetnicu dolaska kršćanstva u zemlju, što se smatra početkom stvaranja poljske države.

Svi poljski kardinali i biskupi okupili su se u Gnieznu, nekadašnjoj prijestolnici zemlje ukrašenoj u bojama poljske i vatikanske zastave, u nazočnosti državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Pietra Parolina, izaslanika pape Franje.

Tijekom poslijepodneva pridružit će im se predsjednik Andrzej Duda koji treba održati govor nakon svečane mise koju će služiti poljski primas, nadbiskup Stanislaw Gadecki.

Veze Katoličke crkve i poljske države uvijek su bile dobre, s obzirom da je katoličanstvo u očima goleme većine Poljaka dio njihova nacionalnog identiteta.

Poljaci su u ime vjere vodili i pobjeđivali u povijesnim bitkama, protiv Turaka u Beču 1683. i boljševičke armije blizu Varšave 1920. U vrijeme izborne monarhije poljski primasi su osiguravali prijelaznu vlast između smrti jednog kralja i izbora njegova nasljednika.

“966. godina (kada je Poljska primila kršćanstvo) obilježila je ulazak Poljske u Europu”, rekao je uoči početka svečanosti mons. Gadecki, dodajući da je zemlja tada dobila pristup “tisućgodišnjoj grčkoj, rimskoj i hebrejskoj kulturi”.

Primanje kršćanstva je “potaknulo ujedinjenje Europe”, rekao je za AFP kardinal Peter Erdo, nadbiskup Budimpešte i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, ali je “tisuću godina kršćanstva nije pretvorilo u jednoličnu sivu masu, nego naprotiv, pridonijelo je rastu svake pojedine zemlje”.

Mons. Erdo se time približio većini poljskih biskupa koji, prihvaćajući stajalište Ivana Pavla II. o kršćanskim korijenima Europe, žele stati u obranu katoličkog identiteta svoje zemlje, pribojavajući se sekularizacije što dolazi sa Zapada.

Nekoliko poljskih biskupa, među kojima i mons. Slawoj Leszek Glodz, nadbiskup Gdanjska, istaknuli su na sastanku biskupa razliku između današnje proslave koju obilježava “sklad” između Crkve i države i napetosti koja je vladala prije pola stoljeća, kada je komunistička vlast nastojala iskoristiti obilježavanje tisućite obljetnice pokrštavanja Poljske kako bi umanjila ulogu vjere.

Komentiraj