EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT

Poljska oporba prosvjeduje zbog pravosudnih reformi konzervativne vlade

Tisuće prosvjednika izašlo je u nedjelju na ulice najvećih poljskih gradova na demonstracije protiv pravosudnih reformi konzervativne vlade za koje opozicija tvrdi da će ukinuti neovisnost sudaca i potkopati demokraciju.

Poljski parlament, u kojem većinu drži vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), kasno u petak izglasao je zakon koji parlamentu daje veće ovlasti u imenovanju sudaca. Kritičari zakona tvrde da on krši ustavnu diobu vlasti.

Konzervativni i euroskeptični PiS prošlog je tjedna predstavio i nacrt zakona koji bi uklonio sve suce Vrhovnog suda osim onih koje je odabrao ministar pravosuđa.

“Sramota, sramota”, uzvikivali su prosvjednici okupljeni u Varšavi pod poljskim i zastavama Europske unije, prozivajući Jaroslawa Kaczynskog, čelnika PiS-a i stvarnog vladara Poljske, “diktatorom”.

Ta stranka tvrdi da su dobili demokratski mandat kako bi učinili pravosuđe efikasnijim i odgovornijim javnosti. Otkad je 2015. pobijedio na izborima, PiS je revidirao ustavni sud i ministarstvu pravosuđa dao kontrolu nad uredom državnog tužitelja.

Prijeteći Poljskoj sudom, Europska unije objavila je da nove mjere potkopavaju sustav provjera i ravnoteža, što PiS odbacuje.

Čelnici opozicije u nedjelju su pozvali prosvjednike da ostanu ispred parlamenta do utorka, kad će zastupnici raspravljati o zakonu o Vrhovnom sudu. Predstavnici inače fragmentirane, ali sada ujedinjene oporbe, ističu da neće dopustiti da se ta rasprava održi.

“Danas znamo da je počela velika borba i da moramo biti zajedno, znamo da se moramo skupa boriti protiv njih”, poručio je prosvjednicima Grzegorz Schetyna, predsjednik Civilne platforme, najveće oporbene stranke.

Poljska televizija TVP koja je pod kontrolom države prenosi kako su prosvjedi i pozivi na blokiranje rasprave u utorak “pokušaj organizacije puča protiv demokratski izabrane vlasti”.

Poljska je u prosincu imala najveći politički sukob u nekoliko godina, kad su čelnici opozicije blokirali plenarnu dvoranu parlamenta uoči glasanja o proračunu, prosvjedujući protiv planova PiS-a da zabrani pristup medijima u parlament.

U nedjelju, prije demonstracija, na glavni ulaz parlamenta postavljene su barikade. Policija procjenjuje da je na prosvjedima u Varšavi sudjelovalo 4,5 tisuća ljudi, dok gradsko vijeće tog grada tvrdi da ih je bilo više od 10 tisuća. Manja okupljanja održala su se i u Krakowu, Katowicama i drugim poljskim gradovima.

Komentiraj