Poljska je objavila popis od gotovo 800 spolnih prijestupnika s punim imenom, adresom i fotografijom. Zapravo se u toj zemlji nitko zbog toga ne uzbuđuje. A stručnjaci smatraju da to otežava terapiju pedofila, javlja deutschewelle.

„Pravo na zaštitu naše djece stoji iznad anonimnosti zločinaca”, obrazložio je poljski ministar Ziobro objavljivanje popisa pedofila i silovatelja na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa. On u tome vidi „velik napredak”.

Popis sadrži imena, datume rođenja i mjesto stanovanja 768 pravomoćno osuđenih pedofila i silovatelja djece mlađe od 15 godina. U Ministarstvu se kaže da je taj popis „vrlo praktičan”: dovoljno je u tražilicu na stranici upisati mjesto boravka i svaka obitelj može znati da li živi u četvrti koja je sigurna za njihovu djecu, objašnjava službenik ministarstva na poljskom državnom radiju.

Ministarstvo ne mora strahovati od previše kritika na takvu mjeru jer se u poljskoj javnosti jedva uopće raspravlja. I tri dana nakon objavljivanja tog popisa jedva da se itko oglasio i kritizirao tu mjeru. „Poljsko društvo iz dubine srca prezire pedofile”, objašnjava psiholog Zbigniew Lew-Starowicz. A osobito kod takvog zlodjela se već i argumentirana kritika tumači da i kritičar zapravo ima slične sklonosti.

Od kastracije do likvidacije

S druge strane, ispitivanja javnog mnijenja u Poljskoj svjedoče kako mnogi traže drastične kazne za spolni čin s maloljetnom osobom, od kirurške kastracije, doživotnog zatvora pa sve do smrtne kazne. Kritika na objavljivanje tog popisa jedva da se čula i od inače svadljivog ombudsmana za građanska prava Adama Bodnara. Doduše, on je pokušao spriječiti objavljivanje – po temeljnim načelima za ljudska prava, baš svi osuđenici imaju ipak određena prava, osobito nakon što već odsluže kaznu na koju ih je sud osudio, ali Ministarstvo nije udovoljilo njegovim zahtjevima. I to makar je prihvatilo čitav niz primjedbi po kojima se krši Ustav, piše Bodnar u priopćenju koje je dostupno DW-u, ali i dodaje kako su „ti prigovori velikim dijelom izgubili svoju aktualnost”.

Komentiraj