Guliver/Getty Images

Poljska konzervativna revolucija ne ide po planu

Od dolaska na vlast stranka Pravo i pravda preuzela je kontrolu nad svim državnim medijima i nad ustavnim sudom, ali su građani Poljske počeli napuštati mise kada su svećenici s oltara počeli podržavati vladin prijedlog još strožeg zakona o pobačaju

Apsolutni pobjednik prošlogodišnjih poljskih izbora, konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) Jarosława Kaczyńskog nastavlja nametati nove autoritarne zakone i mjere, koji su u Poljskoj protumačeni kao pokušaj provođenja konzervativne revolucije. Vladajuća stranka od listopada prošle godine, kada je preuzela vlast, preuzela je kontrolu i nad svim državnim medijima i nad ustavnim sudom, a sada uz pomoć Katoličke crkve pokušava donijeti novi zakon koji bi regulirao pobačaj, a bio bi još stroži od starog, jednog od najrigoroznijih zakona o pobačaju u Europi.

Zbog svih tih poteza Europska komisija još je u siječnju pokrenula istragu bez presedana u povijesti Europske unije, koja bi trebala utvrditi moguće povrede vladavine prava u toj zemlji. Međutim, PiS je unatoč tome i dalje uživao solidnu podršku javnosti jer su njegovi birači vjerovali u socijalni program stranke koja je obećala otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda stanovnika Poljske.

U LISTOPADU PROŠLE GODINE PiS je odnio pobjedu na parlamentarnim izborima s 37,6 posto glasova, naspram 24,1 posto za liberale i 8,81 za populiste iz stranke Kukiz’15. Nekad vladajući socijaldemokrati nisu uspjeli prijeći prag, kao ni novoosnovana stranka ljevice Zajedno (Razem). Nekoliko mjeseci ranije, u svibnju 2015., predsjednički izbori nagovijestili su ovaj konzervativni val: predsjednika na odlasku, liberala Bronisława Komorowskog, potukao je u drugom krugu do tada skoro pa nepoznati Andrzej Duda. Ohrabreni takvom popularnošću, šef stranke Kaczyński, poljska premijerka Beata Szydło i predsjednik Duda krenuli su uz podršku Katoličke crkve u kampanju kojom promoviraju izmjenu zakona o pobačaju. Sve je krenulo izjavom premijerke Beate Szydło koja je u razgovoru za državnu radijsku stanicu izjavila da podržava ideju o apsolutnoj zabrani pobačaja u Poljskoj. Ideju o potpunoj zabrani pobačaja samo nekoliko dana prije toga predstavile su konzervativne udruge bliske stranci Pravo i Pravda.

PROTIVNICI POBAČAJA OHRABRENI SU povratkom PiS-a na vlast, nakon osmogodišnjeg boravka u opoziciji, a tu su promjenu u zemlji gdje se 90 posto stanovnika deklarira kao katolici, očekivano, toplo pozdravili i brojni svećenici. Zakon o pobačaju koji je na snazi od 1993. dozvoljava pobačaj samo u slučaju incesta, ugroženosti života majke ili fetusa te silovanja i jedan je od najrigoroznijih u Europi, a zbog takvog zakona u inozemstvo se uputi između 100 i 150 tisuća Poljakinja da bi pobacile, dok je broj pobačaja u Poljskoj ograničen na 700 do 1800 godišnje. Sada pro-life aktivisti praktički traže potpunu zabranu pobačaja i krajem ožujka su u parlament uputili građansku inicijativu zakona kojim bi se pobačaj dozvolio samo u slučaju spašavanja majčina života, a za obavljanje ilegalnog pobačaja traže zatvorsku kaznu od pet godina, umjesto sadašnjih dvije. Po prijedlogu konzervativnih udruga, pod istragom bi se trebale naći i žene koje su imale spontani pobačaj te bi trebale dokazivati da je do prekida trudnoće došlo prirodnim putem, dok im u suprotnom prijeti zatvorska kazna do tri godine. Konzervativni aktivisti se ne zaustavljaju na tome, nego su pokrenuli kampanju i protiv državnog financiranja in vitro oplodnje, iako takav postupak za bračne parove odobrava čak 75 posto stanovnika, prema rezultatima istraživanja javnog mijenja provedenog prošle godine. Protivnici pobačaja traže i zabranu prodaje hitne kontracepcije, odnosno pilule “za dan poslije” koja se sad može kupiti u ljekarnama, a ministar zdravstva Konstanty Radziwill već je najavio da će se to uskoro promijeniti, tako da se izdaju samo na liječnički recept.

  • PROTIVNICI POBAČAJA ohrabreni su nakon što se PiS vratio na vlast, a tu su promjenu, u zemlji gdje se 90 posto stanovnika deklarira katolicima, toplo pozdravili i brojni katolički svećenici

Kako bi većinska stranka u parlamentu Pravo i Pravda razmotrila novi zakon o pobačaju, potrebno je prikupiti 100.000 potpisa, što bi se lako moglo ostvariti jer je podršku prikupljanju potpisa otvoreno dala i Katolička crkva, čiji svećenici s oltara pozivaju vjernike da potpišu peticiju. Međutim, iako su u početku očekivali široku podršku poljskih građana, čini se da su građani reagirali potpuno suprotno očekivanju vladajuće stranke i Katoličke crkve. Naime, istraživanje koje je objavio dnevnik Dziennik Gazeta Prawna pokazuje da 51 posto anketiranih želi liberalizaciju trenutnog zakona o pobačaju te se protivi još strožem zakonu.

UNATOČ TAKVIM REZULTATIMA ANKETE, vođa stranke PiS Jarosław Kaczyński, koji iz sjene upravlja Poljskom te vuče konce svih poteza vlade premijerke Beate Szydło, nije očekivao veći otpor Poljaka prema novom zakonu. Ali dogodilo se upravo ono što nitko u vladajućoj stranci nije očekivao. Poljaci su gotovo jedinstveno ustali protiv novog zakona i izašli su na masovne demonstracije. Nezadovoljstvo je bilo toliko da su neki vjernici čak i napuštali mise na kojima su svećenici zagovarali potpunu zabranu pobačaja. Demonstracije su organizirane u 18 poljskih gradova i ispred ambasada Poljske u Londonu i Oslu. “Vraćate nas u srednji vijek, kad su žene pomoću vješalica i drugih predmeta pokušavale same prekinuti trudnoću, zbog čega su i umirale”, bile su samo neke od poruka s tih prosvjeda, na kojima su se nosili transparenti “Držite krunicu dalje od mojih jajnika”, “Potpuna zabrana je silovanje žena”, “Poštuj razum i dostojanstvo žene”, “STOP mučenju žena”, “Moje tijelo, moja stvar”. Na demonstracijama žene su uz podršku obitelji i prijatelja skandirale s podignutim vješalicama i uzvikivale “Ne damo Poljsku fanaticima”, “Ne torturi žena” i “Taj zakon je nepravda”, a ispred parlamenta i ureda premijerke ostavile su veliku gomilu žičanih vješalica.

“Čak je i iranski zakon o pobačaju liberalniji od ovog prijedloga, zato moramo prosvjedovati”, kazala je Marta Nowak, jedna od sudionica skupa koji je putem društvenih mreža organizirala lijeva stranka Zajedno.

  • ZBOG PISMA POLJSKIH BISKUPA vjernice i vjernici su u velikom broju odlazili s misa, a videosnimka iz crkve Svete Ane u Varšavi već ima više od tri milijuna pregleda i masovno se dijeli putem društvenih mreža

OSIM GRAĐANA NA ULICAMA, prosvjedovali su i vjernici za vrijeme nedjeljnih misa, na kojima su svećenici u svim crkvama čitali pismo poljskih biskupa vjernicima, u kojemu pozivaju vladu i parlament da država zaštiti život od trenutka začeća i dodatno pooštri zakon. “Stajalište katolika o tome je jasno i nepromjenjivo: život svake osobe mora biti zaštićen od začeća do prirodne smrti. Tražimo od zastupnika i vlade da iniciraju zakon”, istaknuli su u pismu poljski biskupi. Šef vladajuće stranke Kaczyński rekao je da kao katolik mora poslušati poziv biskupa. Kaczyński je naglasio da neće prisiliti članove stranke da glasuju za zabranu, ali je dodao kako “vjeruje da će velika većina zastupnika ili možda svi podržati prijedlog”.

Međutim, zbog pisma poljskih biskupa vjernice i vjernici su u velikom broju odlazili s misa, a videosnimka iz crkve Svete Ane u Varšavi već ima više od tri milijuna pregleda i masovno se dijeli putem društvenih mreža. Na tom videu vidi se nekoliko desetaka vjernika koji napuštaju crkvu, a neke žene verbalno su napale svećenika koji je na misi čitao pismo biskupa. Svećenik u crkvi u jednom trenutku pokušao je prekinuti prosvjednice i upitao ih je jesu li završile sa širenjem političke propagande. Upravo je ta rečenica izazvala najviše reakcija na društvenim mrežama, na kojima su su mnogi Poljaci komentirali da je očito kako je u crkvama samo svećenicima, a ne i vjernicima, dozvoljeno širiti političku propagandu. Takvi stavovi poljskih građana ne iznenađuju jer posljednja istraživanja pokazuju da samo 14 posto stanovnika podupire potpunu zabranu pobačaja, ali kako vladajuća stranka PiS ima većinu i u vladi i parlamentu, prosvjednici očekuju da će Poljska ipak uvesti zabranu pobačaja.

DA VLADAJUĆA STRANKA neće odustati od svog konzervativnog programa, potvrđuje i izjava ministra vanjskih poslova Witolda Waszczykowskog koji je za njemački Bild pojasnio program i ideologiju stranke. “Tko kaže da bi svijet, kao prema marksističkom modelu, trebao evoluirati u jednom jedinom smjeru: prema mješavini kultura i rasa, svijetu biciklista i vegetarijanaca koji koristi samo obnovljive izvore energije i bori se protiv svakog oblika religije? Sve to nema ništa zajedničkog s tradicionalnim poljskim vrijednostima. To je u suprotnosti s onim što je većini Poljaka u srcu: tradicija, historijska svijest, ljubav spram njihove zemlje, vjera u Boga i normalan obiteljski život muškarca i žene”, izjavio je u razgovoru za Bild Waszczykowski. Njegova izjava pokazuje da PiS neće tako lako odustati od konzervativne agende i da će unatoč protivljenju velikog broja Poljaka, nastaviti konzervativnu revoluciju. Zbog takve politike poljsko društvo će u preostale tri i pol godine mandata aktualne vlade doživjeti još puno promjena koje će uzrokovati nove podjele među 38,5 milijuna stanovnika te države.

Komentiraj