FaH

POLJSKA I MAĐARSKA SLOŽNE: Europa treba zaustaviti izbjeglice

Mađarski i poljski dužnosnici u petak su upozorili da Europi prijete milijuni migranata ukoliko se budu ignorirali uzroci izbjegličke krize i Europa ne zaštiti svoje granice.

Rijeka migranata koja se slijeva u Europu beskonačna je i ukoliko Europska unija ne zaštiti svoje granice mogu stići deseci milijuna novih, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

“Stvarnost je da Europi prijeti ogromni priljev ljudi, mnogo desetaka milijuna moglo bi stići u Europu”, rekao je za državni radio. “Sada govorimo o stotinama tisuća no sljedeće godine govorit ćemo o milijunima i tomu nema kraja”.

“Odjednom vidjet ćemo da smo postali manjina na vlastitom kontinentu”, kazao je pozivajući Europu da “pokaže snagu u zaštiti svojih granica”.

Europa se mora pozabaviti uzrocima dolaska migranata a ne se samo koncentrirati na to kako da ih razdijeli među zemljama jer će se uskoro suočiti s milijunima, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna.

“Razmijeri migracije su ogromni pa se ne možemo usmjeriti, a govorimo o čitavoj Europi, na raspodjeljivanje ilegalnih migranata bez da se borimo protiv uzroka njihova dolaska”, kazao je Schetyna za Radio Zet.

 

  • Migranti iz vlaka u Bicskeu odbijaju hranu i pića koja im je ponudila policija i traže da im se omogući nastavak puta do Austrije.

 

 

“Moramo razmisliti kako da zaustavimo ilegalnu imigraciju. U suprotnom ćemo uskoro imati tri-četiri milijuna ekonomskih izbjeglica”, poručio je.

Mađarska je izgradila žičanu ogradu prema Srbiji a najavila je da će u slučaju potrebe isto učiniti i na granici prema Hrvatskoj.

Najavila je i da će prema potrebi angažirati vojsku na granicama, te se sprema donijeti zakone kojima će oštro kažnjavati ilegalne ulaske u zemlju.

Mađarska je u ponedjeljak dozvolila da nekoliko vlakova s migrantima krene prema Austriji no nakon toga obustavila ih je. U četvrtak je vlak u koji su migranti provalili u Budimpešti propustila do 40 kilometara udaljenog Bicskea gdje je zaustavljen.

Oko 500 migranata odbija otići u prihvatni centar u tom mjestu a interventna policija okružila je vlak i pokušavala neke odvesti.

Migranti, uglavnom iz Sirije, ukrcali su se u vlak nakon dva dana čekanja pred željezničkim kolodvorom Keleti na koji nisu smjeli ući sve dok se policija u četvrtak ujutro nije povukla bez obrazloženja. Oko kolodvora su i dalje tisuće izbjeglica koje se nadaju da će nastaviti putovanje.

Migranti iz vlaka u Bicskeu odbijaju hranu i pića koja im je ponudila policija i traže da im se omogući nastavak puta do Austrije.

Oni koji odbiju registraciju suočeni su s mogućnošću izgona iz Mađarske i povratka u zemlju iz koje su prešli granicu.

Većina je u Mađarsku stigla putem preko Turske, Grčke, makedonije i Srbije.

Komentiraj