Poljska danas pokazuje kako je glasovati u pandemiji

Poljaci u nedjelju čekaju u dugim redovima kako bi glasali na neizvjesnim predsjedničkim izborima koji bi mogli preoblikovati napeti odnos Poljske s Europskom unijom, kao i konzervativnu agendu vladajuće stranke.

Glasanje se održava sedam tjedana nakon prvotno određenog datuma koji je pomaknut zbog pandemije koronavirusa, iako Poljska ima relativno mali broj zaraženih i preminulih.

Poljska izborna komisija u nedjelju se ispričala zbog mjera na biralištima koja uključuju obavezne maske, održavanje socijalne distance i zahtjeva da birači ponesu svoje kemijske olovke.

„Pandemija ne ovisi o izbornim povjerenstvima, no uvođenje mjera usporilo je brzinu provedbe glasanja“, rekao je Slwerster Marciniak, čelnik tog tijela.

Mnogi Poljaci koji glasaju u inozemstvu javili su da nisu na vrijeme dobili listiće za glasanje.

„Sramotno da zbog pandemije svi nisu dobili svoj izborni paket na vrijeme“, objavio je na Twitteru poljski veleposlanik u Britaniji Arkady Rzegocki.

Aktualni predsjednik, 48-godišnji Andrzej Duda, najavljuje da će osigurati nastavljanje ekonomskih programa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) koji uključuju darežljiva socijalna davanja i obećanja o zaštiti obiteljskih vrijednosti u toj većinski katoličkoj državi.

„Vidimo da zapadna Europa ima drugačiji standard življenja i to želim postići“, kazao je Duda u petak u jugozapadnom gradu Rybniku, tijekom jednog od zadnjih postaja kampanje prije glasanja.

Njegov najveći protivnik mu je i vršnjak, centristički gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski. On želi pružiti progresivnu alternativnu vladi i boriti se protiv poljske izolacije u EU-u nakon pet godina sukoba službene Varšave i Bruxellesa.

Trzaskowski je kao gradonačelnik poljske prijestolnice predložio seksualni odgoj u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a PiS je taj potez prozvao pokušajem seksualizacije djece.

Gradonačelnik Varšave nekadašnji je zastupnik u Europskom parlamentu i ministar uprave i digitalizacije u  poljskoj vladi, a krajem prošle godine je s gradonačelnicima Budimpešte, Bratislave i Praga potpisao „Pakt slobodnih gradova“.

Gradonačelnici prijestolnica država Višegradske skupine time su se obvezali zajednički djelovati protiv „populista“ u vladama njihovih zemalja, u obranu liberalnih i zelenih politika.

Sukob s EK

Otkad je PiS 2015. stupio na vlast, Europska komisija vodi pravni spor protiv Varšave tvrdeći da Poljska ugrožava svoju demokraciju politizacijom svojih sudova.

Ako Duda, saveznik vladajuće stranke, ne osigura novi petogodišnji mandat, njegov bi nasljednik mogao ugroziti pravosudnu reformu vlasti stavljajući veto na njihove zakone ili odbijajući imenovati suce koje su odabrali saveznici PiS-a.

Vjeruje se kako bi to produbilo tenzije u krhkoj parlamentarnoj većini PiS-a i potencijalno primoralo premijera Mateusza Morawieckog da vodi manjinsku vladu. Ne odbacuju se ni prijevremeni parlamentarni izbori.

Birališta u Poljskoj zatvaraju se u 20 sati i tada se očekuje objava izlaznih anketa. Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, drugi krug izbora održat će se 12. srpnja.

Komentiraj