Poljska aktivira vojsku u potrazi za legendarnim nacističkim vlakom

EPA/MACIEJ KULCZYNSKI

Poljska je u utorak objavila da će u potrazi za misterioznim nacističkim vlakom s blagom, koji je navodno zakopan tijekom Drugog svjetskog rata u području Walbrzycha, na jugozapadu zemlje, angažirati vojsku.

“Ministar je odlučio poslati vojnu tehniku na teren radi potrage i provjere postojanja vlaka”, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva obrane Jacek Sonta.

“Stručnjaci vojnog inženjerstva odlučit će idućih dana koja će se vojna tehnika koristiti”, dodao je.

“Vojska će intervenirati na zahtjev regionalnih vlasti”, objasnio je.

Guverner Donje Šleske Tomasz Smolarz jako je sumnjičav da taj legendarni vlak uopće postoji, a koji već nekoliko dana privlači pozornost javnosti u Poljskoj i u inozemstvu.

“Na osnovi dokumenata koje su gradonačelniku Walbrzycha predali lovci na blago, nemoguće je tvrditi da se tako nešto doista nalazi na spomenutom mjestu”, rekao je.

Poljska je u petak objavila da je gotovo sigurna da je locirala nacistički vlak za koji se desetljećima pričalo da je nestao nešto prije kraja Drugog svjetskog rata te da je bio pun oružja i dragocjenosti.

Fotografije napravljene pomoću radarske opreme pokazale su vlak dugačak više od 100 metara, što je prva službena potvrda njegova postojanja, izjavio je zamjenik ministra kulture Piotr Zuchowski.

 

  • Vlak je bio blindiran, što znači da je prevozio poseban teret, “vjerojatno vojnu opremu, ali moguće i nakit, umjetnička djela i arhivske dokumente”, rekao je Zuchowski novinarima u Varšavi. “Ja sam više od 99 posto siguran da takav vlak postoji”, iako će stručnjaci biti sigurno tek kad uspiju doći do njega, dodao je.

 

Vlasti su pokrenule potragu za vlakom ovoga mjeseca nakon dojave jednog Nijemca i jednog Poljaka koji su rekli preko svojih odvjetnika da su ga pronašli u jugozapadnom okrugu Walbrzychu te da očekuju 10 posto vrijednosti otkrića kao nagradu.

Desetljećima su kružile glasine da je nacistički vlak s oružjem i ukradenim dragocjenostima nestao u tunelu nedaleko od poljske granice s Njemačkom 1945. dok se približavala sovjetska Crvena armija.

Zuchowski je kazao da su te priče potekle od jednog muškarca koji je rekao da je pomogao u sakrivanju vlaka. “Na samrtnoj postelji ta je osoba to rekla i napravila je skicu gdje bi mogao biti”, izjavio je on ne navodeći detalje.

Lokalni mediji su objavili da je vlak nestao 1945. i da su u njemu bile vrijedne stvari pokradene u tadašnjem istočnonjemčkom gradu Breslauu – današnjem Wroclawu koji je sada dio Poljske.

Po mjesnom fokloru, vlak pun dragulja i ostalih dragocjenosti nestao je pri ulasku u jedan tunel u planinskom dijelu pokrajine Donje Šleske i iz njega nikad nije izašao. Tunel je kasnije zatvoren, a njegova lokacija zaboravljena.

Komentiraj