Poljoprivrednoj kompaniji Agri Europe Cyprus Ltd. dodijeljen preliminarni dugoročni korporativni kreditni rejting

Agri Europe Cyprus Ltd.

Agencija S&P Global Ratings je dodijelila preliminarni dugoročni korporativni kreditni rejting srpskoj poljoprivrednoj kompaniji Agri Europe Cyprus Ltd. 

“Poljoprivredne aktivnosti srpske kompanije Agri Europe Cyprus Ltd. generirale su prihod od 639 milijuna eura 2016. godine. Glavne aktivnosti kompanije su proizvodnja šećera i poljoprivrednih kultura. Agri Europe pripada srpskoj grupaciji koja ima diverzifikacijsko poslovanje, uključujući bankarstvo i hotelijerstvo.

Agri Europe ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu, strukturu sa niskim operativnim troškovima i visoku profitabilnost u usporedbi sa regionalnim konkurentima.

Predviđamo pozitivan slobodan gotovinski tok u periodu 2018-2019. godine od oko 60-80 milijuna eura. Naše je mišljenje da će ova grupacija uspjeti smanjiti stupanj kreditne zaduženosti po S&P-u “adjusted debt to EBITDA“ od oko 3.5x u 2019, sa 4.5x u 2018. godini.

Kompaniji Agri Europe dodijeljujemo preliminarni korporativni kreditni rejting ,BB-‘.

Stabilan „outlook“ odražava naš stav da bi struktura nižih operativnih troškova, visoka profitabilnost od šećera i kontorolirani kapitalni izdaci trebali podržati generiranje slobodnog gotovinskog toka u 2018. godini“, piše u izvještaju agencije S&P Global Ratings.

“Izuzetno smo zadovoljni ocjenom od BB – od strane rejting agencije S&P Global, s obzirom da je, prema ocjeni ove agencije, rejting Republike Srbije na nivou BB. Kompanija Agri Europe pod čijim okriljem posluje MK Group je jedina kompanija u Srbiji koja ima kreditni rejting za poslovne aktivnosti iz područja agrara koje provodi u Srbiji. Ovo je izuzetan uspjeh za Agri Europe, pod čijim okriljem posluje kompanija MK Group, i potvrda da poslujemo po europskim standardima. Poslovne aktivnosti započeli smo prije više od 30 godina, a danas smo konkurentni na svjetskom nivou”, prokomentirao je rezultate izveštaja Miodrag Kostić, predsjednik boarda direktora Agri Europe, pod čijim okriljem posluje kompanija MK Group.

Komentiraj