Poljoprivredni roboti ultraljubičastim svjetlom suzbijaju nametnike

Screenshot YouTube

Poljoprivredni roboti danas se koriste u obradi tla, za sijanje, čišćenje od korova i slične namjene, a na platformi YouTube se sve češće pojavljuju video prilozi o tim strojevima.

Zanimljiva rješenja u robotici imaju cilj zamijeniti ljudski rad i trud te su neke modele mnogi rado prihvatili. Gledano iz ekološke perspektive i daljnjeg razvoja organske poljoprivrede zadivljuju roboti koji koriste ultraljubičasto svjetlo. Ovaj spektar se već ranije pokazao kao vrlo učinkovit u suzbijanju nametnika i više vrsta bolesti na raznim nasadima.

Jedan manji američki projekt je testiran na poljima fakulteta i sveučilišta. Jednostavni robot je opremljen najsuvremenijom tehnologijom i prošao je test na velikim nasadima jagoda i drugih niskih poljoprivrednih kultura uz vrlo dobre rezultate.

Poljoprivreda se sve više okreće suvremenim tehnologijama, od korištenja dronova, do novih rješenja za navodnjavanje, sve je usmjereno prema modernom organskom i ekološkom uzgoju, koji smanjuje troškove, čuva resurse i daje kvalitetno voće i povrće.

Komentiraj