PZ Putniković

Poljoprivredna zadruga Putniković ponos je hrvatske vinarske tradicije

Netaknuta priroda u kojoj stoljećima rastu najbolje sorte vinove loze, dalmatinski šarm, nevjerojatno plavo more, pitka vina…, sve to vraća mnoge na Pelješac.

Kad skrenete na poluotok i vozite se cestom od Stona prema Orebiću, nećete moći zaobići Poljoprivrednu zadrugu Putniković koja okuplja čak 144 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava. Godišnje napune od 800 tisuća do milijun boca vina, među kojima dominira plavac mali. Ipak, svatko tko svrati u vinariju i kušaonicu Putniković, u sklopu koje je otvoren i Dom vinarske tradicije, ne može odoljeti a da kući ne ponese ponos vinarije – vino sv. Ana – maraštinu koju je zadruga prvu flaširala.

Od Putnikovića se strmom cestom dolazi do mora u slikovito mjesto Žuljanu koje skriva jednu od najljepših plaža na Jadranu – Vučine. S plaže puca prekrasan pogled na vinograde, “dom” vrhunskog plavca Lirica, vina skladnih kiselina, izražajnih aroma crnog bobičastog voća, suhe šljive i tamne čokolade. Vino je ime dobilo po otočiću koji se nalazi nasuprot plaže Vučine, a svojim oblikom podsjeća na tradicionalni gudački instrument liricu.

Prema mišljenju mnogih, najbolje vino proizvedeno u PZ Putniković je Libertas, (onaj iz 2011. godine ponio je šampionsku titulu na Sabatini prije tri godine). Za vrijeme Dubrovačke republike na Kneževu dvoru pilo se vino od grožđa iz okolice Stona i Ponikava, odakle se i danas bere grožđe za Libertas, vino duboke rubin crvene boje, izraženih aroma zrelog i sušenog voća i skladnih kiselina.

Žene posebno vole Rose Putniković. Loza raste na bijeloj zemlji, tzv. mujari, a vino je laganih aroma crvenog voća, jagode i maline, i najbolje ga je hladiti na devet stupnjeva Celzijevih.

Ako još istražujete svijet vina i niste sigurni u odabir, Dubrovnik cuvee od 75 posto plavca malog i 25 posto merlota, napravljen u suhoj, polusuhoj i poluslatkoj verziji – otkriva raskoš Dubrovačko-neretvanske županije. Sve znanje o vinarstvu, tradiciji dalmatinskog juga, ali i o suvremenim trendovima koje su vješto prigrlili, u ovom je vinu udružilo čak pet poljoprivrednih zadruga, među kojima i ona iz Putnikovića.

Komentiraj