POLJACI UPOZORAVAJU Nacistički vlak pun zlata vjerojatno je miniran

Pixabay

Nacistički vlak pun zlata za koji se vjeruje da je otkriven u južnoj Poljskoj, mogao bi biti pun mina i zamki, objavilo je poljsko ministarstvo kulture. Pawel Zuchowski, glavni konzervator, rekao je novinarima kako je ‘uvjeren’ u postojanje vlaka.

“Apeliram na ljude koji tragaju za vlakom da prestanu dok ne završi službeni postupak kako bi se vlak osigurao. Velika je mogućnost da je vlak miniran”, rekao je. Postoje izvješća i kako je vojska ogradila područje oko vlaka.

Zuckowski je rekao kako je primjerio porast broja lovaca na blago u poljskom gradu Wałbrzychu, gdje je vlak navodno pronađen. Odvjetnik lovaca na blago, koji su pronašli vlak, rekao je kako je lokalnim vlastima dao opis vlaka, koji je navodno armiran i dug do 150 metara.

Od završetka Drugog svjetskog rata, bilo je proča kako je vlak pun zlata i drugim dragocjenostima nestao u blizini dvorca Ksiaz. Lokalni povjesničari navode kako su nacisti koristili zatvorenike iz koncentracijskih kampova kako bi izgradili ogromnu podzemnu mrežu u koju su planirali sakriti dragocjenosti Trećeg Reicha. Kodno ime operacije bil je ‘Reise’, što na njemačkom značpi ‘div’

Iako je svrha tunela ostala nejasna, neki vjeruju kako su bili namijenjeni za vojno sjedište ili istraživanje oružja. Zlato u vlaku možda nije u formi poluga, već zlatnih plombi ili zubiju oduzetih Židovima koji su poslani u nacističke logore. Treblinka, logor smrti u Poljskoj, navodno je dnevno ‘punio’ dva kovčega sa dsetak kilograma zubiju svaki tjedan.

Komentiraj