Poljaci biraju predsjednika između konzervativca i liberala

Poljaci u nedjelju glasuju u drugom krugu odgođenih predsjedničkih izbora u kojem se bore aktualni konzervativni predsjednik Andrzej Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Pravo glasa ima oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine. Mnogi od njih glasat će dopisnim putem zbog restrikcija uvedenih radi pandemije koronavirusa.

U prvom krugu izbora, održanom prije dva tjedna, izlaznost je bila 64,5 posto, što je najviše u 25 godina. U drugom krugu izbora ona je u pravilu veća.

Birališta su otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu, s restriktivnim mjerama na snazi. Ograničen je broj ljudi koji mogu biti na biračkom mjestu, a glasači se moraju držati dva metra jedni od drugih i nositi zaštitne maske.

Birače se poziva i da ponesu svoje kemijske olovke te da dezinficiraju ruke pri ulasku na birališta. Glasanje završava u 21 sat, kad se očekuje objava izlaznih anketa. Prvi službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak navečer.

Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.

Uloga predsjednika u Poljskoj većinom je ceremonijalna, no ima pravo veta na zakone koje izglasa parlament.

Trzaskowski bi tako u slučaju pobjede mogao blokirati zakone koje donosi donji dom poljskog parlamenta u kojem većinu drži stranka Pravo i pravda (PiS), Dudin saveznik.

Komentiraj