fah

POLITIKA I KNJIŽEVNOST Rovinj: dodjeljene nagrade Mirko Kovač

Ovogodišnji Dani Mirka Kovača završeni su u subotu u Rovinju uručenjem dobitnicima novoutemeljene nagrade koja nosi Kovačevo ime.

Prvi dobitnici Nagrade Mirko Kovač su Oto Horvat za roman “Sabo je stao”; Svetlana Slapšak za knjigu eseja “Leteći pilav”; u kategoriji za djelo mladoga autora nagrađen je povjesničar Dragan Markovina za knjigu “Između crvenog i crnog”; Vuk Ršumović za scenarij filma “Ničije dijete”.

Na svečanosti u kazalištu „Antonio Gandusio”, nagrade su im uručili hrvatski i crnogorski ministri kulture Berislav Šipuš i Pavle Goranović te istarski župan Valter Flego.

Drugi Dani Mirka Kovača bili su posvećeni odnosu politike i književnosti. Na četiri okrugla stola raspravljalo se o temama Vječita robija – Književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa; Elita gora od rulje – Današnje elite i njihov odnos prema kulturi; Grob u tuđini – Egzil kao sudbina i prokletstvo; Ugašeno svjetlo u europskoj krčmi – Nacionalizmi danas kao književna činjenica. Okrugli stolovi okupili su vodeće intelektualce iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Teme su izabrane na osnovi intelektualne, književne i moralne ostavštine Mirka Kovača, a u svjetlu izbjegličke krize posebno je bila zanimljiva ona o egzilu.

Komentiraj