EPA/KAY NIETFELD

Politika Angele Merkel prema izbjeglicama na testu u tri savezne države

Birališta u tri njemačke savezne države otvorila su se u nedjelju što će biti prigoda da 13 milijuna birača kaže što misle o načinu da koji kancelarka Angela Merkel upravlja izbjegličkom krizom.

Izbori za lokalne parlamente u tri njemačke savezne pokrajine doživljavaju se  kao prvi veliki test politike kancelarke prema izbjeglicama, dok se istodobno očekuje i porast popularnosti konzervativne, desne Alternative za Njemačku (AfD).

Jedno je zajedničko svim prognozama za nedjeljne izbore: velike “narodne” stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel u sve tri savezne pokrajine, Baden-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pfalz) i Saskoj-Anhalt mogu računati s padom popularnosti.

EPA/ARNE DEDERT
EPA/ARNE DEDERT

Ono što je karakteristično za sve tri savezne pokrajine je da je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) sa svojom protuizbjegličkom retorikom – predsjednica AfD je u jednom trenutku rekla da je legitimno pucati na ilegalne useljenike – najviše profitirala od izbjegličke politike Angele Merkel.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.

Izbori u saveznim pokrajinama nisu nužno pokazatelj odnosa i na saveznoj razini. Osim toga do parlamentarnih izbora na saveznoj razini je još ostalo godinu i pol dana tijekom kojih se odnosi snaga mogu potpuno primijeniti. No odnos vlasti u saveznim pokrajinama je važan za odnose u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, u kojem sjede predstavnici saveznih pokrajina i koji mora potvrditi sve važnije odluke Bundestaga.

Komentiraj