Luka Stanzl/PIXSELL

POLITICO Objavljena lista najutjecajnijih europskih država, Hrvatska na 30. mjestu

Europsko izdanje Politica objavilo je u četvrtak ljestvicu nautjecajnijih europskih država, a listu je napravio uspoređujući utjecaj čelnika zemalja i ambasadora u Europskoj uniji.

Njemačka je najutjecajnija europska zemlja, a Hrvatska se na ljestvici našla na 30. mjestu, a Politico navodi kako bi nastojanja Zagreba da blokira Srbiju mogao izazvati negativne posljedice u gubitaj utjecaja. Ipak, Hrvatskoj su dali pozitivnu prognozu, na osnovu očekivanih događaja u sljedećim mjesecima. Na drugom je mjestu Velika Britanija, Francuska je treća, a Italija četvrta.

Na ljestvici su se našle i članice Europske unije, kao i države kandidate za ulazak u EU. Srbija je, primjerice, zauzela 19. mjesto, čime je rangirana bolje od nekih članica EU – Hrvatske, Slovenije, Portugala, Bugarske i Rumunjske. Prognoza za Srbiju je neutralna, a najveća prepreka za napredak zemlje, navodi Politico, je – Hrvatska.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, bez premca je najutjecajniji čelnik Europe.

Ljestvica je napravljena kombinirajući utjecaj čelnika država i ambasadora u Europskoj uniji, koji predstavljaju vezu između glavnih gradova država i Bruxellesa, stailnost vlada. Ključni faktor, navodi politico, sve je veći utjrcaj čelnika posljednjih godina, ali i uloga ambasadora koji pripremaju susrete i ‘na životu’ održavaju diplomaciju.

Komentiraj