FaH

Politički sukobi u Venezueli ponovno se rasplamsali

Politički sukob između venezuelskog parlamenta u kojem većinu ima oporba i socijalističke vlade ponovno se rasplamsao u srijedu nakon neuspjeha razgovora koje vodi Vatikan i nakon što su obje strane imenovale svoje članove u državno izborno povjerenstvo.

Oporbena koalicija Demokratsko jedinstvo optužuje predsjednika Nicolasa Madura za loše i disfunkcionalno gospodarstvo te članice OPEC-a, te ga žele zbaciti putem referenduma ili prijevremenim predsjedničkim izborima koji bi se redovito trebali održati krajem 2018.

Maduro odgovara kako nastavlja svojim putem, te optužuje svoje protivnike da sabotiraju gospodarstvo kako bi ga potkopali i da žele puč kojeg će podržati SAD.

Suprotstavljene strane su se krajem listopada susrele na dijalogu uz posredovanje Vatikana i tri bivša čelnika države. No članovi oporbe prošlog su tjedna napustili te razgovore tvrdeći da se dužnosnici ne drže dogovora, uključujući onaj o imenovanju novih članova u peteročlano izborno povjerenstvo.

To pitanje je od središnje važnosti za dugogodišnji politički sukob u Venezueli jer je izborno povjerenstvo ove godine odbilo zahtjev oporbe za referendum o opozivu predsjednika, a mnogi ga stanovnici te južnoameričke države vide kao naklonjena vladi.

Narodna skupština Venezuele u utorak je pokrenula simboličku političku parnicu protiv Madura, prozvavši ga odgovornim za katastrofalnu ekonomsku situaciju i kršenja ljudskih prava u toj državi od 30 milijuna stanovnika. Vrhovni sud, koji po tradiciji podržava Madura, nešto kasnije je obnovio mandate dva člana izbornog povjerenstva koji su bili na odlasku, dodajući da skupština “prezire” zakon.

Čelnici oporbe taj čin smatraju neustavnim prisvajanjem njihovih funkcija, te će kasnije tijekom sjednice u srijedu imenovati svoje zamjene za ta dva člana povjerenstva.

“Vrhovni sud ne može zamijeniti odgovornost skupštine”, rekao je zastupnik Juan Pablo Guanip.

“Izazvali su rat vlasti, a to vodi do situacije potpunog bezvlađa u ovoj državi”, dodao je.

Vladini zastupnici su u utorak napustili parlament, a u srijedu podnijeli službene žalbe vrhovnom sudu i reviziji protiv zastupnika oporbe.

“Ne samo da žele puč protiv predsjednika, nego i očito krše zakon”, tvrdi zastupnik Hector Rodriguez.

Dok se njihovi političari svađaju, stanovnici Venezuele se pokušavaju snaći u brutalnoj trećoj godini ekonomske krize obilježenoj ogromnim cijenama i velikim nestašicama zbog koje mnogi preskaču obroke.

Iznenadno povlačenje najvrjednije venecuelanske novčanice dodatno je prenerazilo stanovništvo, izazvalo kaos na ulicama i stvorilo ogromne redove u bankama.

Komentiraj