Politički rat na Baniji: Dumbović o kritikama: “Pa nisam ja Batman”

Čini se da je politička borba preuzela prioritet na Baniji. Obnova od potresa nekako je pala u drugi plan. Lokalni političari međusobno se kritiziraju zbog obnove, ali i donacija građevinskog materijala. Oni koji su, kao i uvijek, na udaru – su građani.

“Mi smo tek vodu dobili prije tjedan dana”, izjavila je Andrea Gavranović Galački iz Petrinje dodajući da je sve ide jako, jako sporo. Priznala je da ne vidi budućnost u Petrinji s malom djecom. Inicijativa Petrinjsko proljeće pokrenula je peticiju kojom traže kvalitetnu obnovu Petrinje, traže da građani suodlučuju kako će ta Petrinja izgledati i da građani budu kvalitetno informirani da bi uopće mogli kvalitetno suodlučivati.

Gotovo svi Petrinjci pitaju se – gdje su nestale donacije građevinskog materijala. U četvrtak je tako došlo i do prosvjeda dvadesetak građana koji su revoltirani zbog spore procedure oko dodjele građevinskog materijala koji je stigao kao humanitarna pomoć. Građani traže građevinski materijal kako bi mogli početi obnavljati svoje domove, no materijal stoji pod ključem.

Petrinjac napao gradonačelnika Dumbovića: “Gdje su novci, pi*ko! Iz dana u dan pravite nas budalama”

“Vidi se da ljudi imaju život iza sebe s puno neostavarenih prava. Točka na i je došla s potresom. Nije potresao samo zgrade nego i ljude, sudbine. Dao je posebno negativan naboj. Kad stvaraš nešto s jako malo mogućnosti, dolaziš u problem ako si ti taj amortizer između problema, socijalnih frustracija i države, ja kao gradonačelnik. Obično se za gradonačelnike kaže da su šerifi, no sad smo mađioničari na ovom području. Zadovoljiti ljude koji dolaze sa svojim problemima, nemoguća je misija”, rekao je Dumbović u petak.

Dodao je da je verbalni napad sigurno dio kampanje, te da odgovornima smatra Most i HDZ. “Iza toga sigurno stoji Most, ali mislim da se dijelom uključio i HDZ. Dobra suradnja i interesi koji su tu bili osam godina, da mene maknu s vlasti. Ne mogu vjerovati, ali mislim da HDZ ima prste u tome. Izložili su nas vatri, priča je išla direktno prema tome u dogovoru s gđom Lucom Gašpar Šako i glasnogovornikom HDZ-a. Ovdje Most i HDZ sigurno surađuju, to garantiram”, izjavio je.

Dumbović: “Obično se za gradonačelnike kaže da su šerifi, a sad smo mađioničari. Zadovoljiti ljude je nemoguće”

U ponedjeljak se sastaje komisija koja će odrediti kriterije za podjelu. U tu je komisiju gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović pozvao i svoje političke oponente. “Ali se mi pitamo da li smo mi stručni i kompetentni za takvo nešto? Sad se utvrdilo da 70 dana nakon potresa nije postojala nikakva procedura”, rekla je za Dnevnik.hr koordinatorica Mosta za Petrinju Luca Gašpart Šako.

Petrinjski gradonačelnik očekuje da će kriterije donijeti do srijede. Istodobno, poručuje da se politika angažirala na perfidan način. “Jedan dio stožera i jedan dio HDZ-a se uključio u kampanju da bi u predizbornim aktivnostima mene bacilo u arenu i u toj areni da me razderu i popljuju pred cijelim svijetom”, rekao je Dumbović.

Kontriraju iz HDZ-a. Kandidatkinja te stranke za gradonačelnicu Petrinje Magdalena Komes kaže da u toj stranci smatraju da Most ‘dodatno izaziva’. “Neki članovi dodatno izazivaju kaos u ovom gradu. Trebaju biti prioriteti gradonačelnika da preuzme odgovornost, da se skocka”, kazala je. S druge strane, Dumbović daje obećanja da će stožer izlaziti na teren kako bi procijenio koliko nekome materijala treba, a poslije će se voditi evidencija o tome tko je što uzeo – i to putem aplikacije.

“Pa gledajte mi smo 15 dana, mi smo ostali bez ijedne institucije, pa država je nekidan došla s kontejnerima, pa nisam ja Batman, jel’ vi mislite da sam ja Batman”, odgovorio je Dumbović na pitanje nije li sad malo prekasno, više od dva mjeseca nakon potresa.

Komentiraj