“Politički pritisak na Povjerenstvo”

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je u petak u Hrvatskom saboru da će oporbeni članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav idućeg tjedna zatražiti sazivanje sjednice Odbora zbog političkog pritiska vladajućih na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

“Napravili smo konzultacije unutar opozicije i ocijenili da najnoviji događaji zahtijevaju od nas da zatražimo tu poslovničku mogućnost, s potpisima najmanje šest članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, da se sazove sjednica na kojoj bi tema bila politički pritisak na rad Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa”, izjavio je Bauk.

Zahtjev za sjednicom, dodao je, bit će upućen sljedeći tjedan nakon čega je predsjednik Odbora dužan sazvati je u roku 8 dana.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije u petak odlučivao o tome je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor jer je premijer u četvrtak poslijepodne zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva Nataše Novaković iz tog postupka.

Iako nigdje u propisima nije propisano koje je tijelo nadležno da donese odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva u nekom predmetu, Bauk smatra kako se ne može vječno čekati

“Ako je to zakonska praznina, što ćemo vječno čekati da netko odluči hoće li se predsjednica izuzeti ili ne”, upitao je.

Smatra također da je sama predsjednica povjerenstva Nataša Novaković mogla napraviti manevar i izuzeti se sama što bi, kako je kazao, on napravio da je na njezinu mjestu. “Time bi se spriječila procesna zlouporaba i čekanje”, rekao je.

Na upit novinara da komentira tvrdnju predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića da bi odluku o izuzeću trebao donijeti Upravni sud, slično kao u slučaju Martine Dalić, Bauk je kazao da nije vidio tu presudu.

“Ako je Upravni sud, iako nepravomoćno, dao uputu kako treba postupati, onda neka se tako postupi. Do tada nemamo striktnog propisa osim u jednom članku pravilnika o radu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa da su članovi povjerenstava dužni sami ocijeniti trebaju li otkloniti svoj rad u nekom predmetu ili ne”, rekao je Bauk.

Komentiraj