Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar neće po dobrom pamtiti ove izbore. U Splitu je kao prvi na listi Koalicije za premijera dobio tek 303 glasa, a u 10. izbornoj jedinici tek nešto preko 500.

Baldasar je već najavio da ga neće obeshrabriti loš rezultat i da će svakako izaći na lokalne izbore kao kandidat za gradonačelnika, no nakon ovakve blamaže čak će se i on zapitati ima li to uopće smisla.

Turobno u stožeru Ive Baldasara

Sinoć je u Baldasarovom stožeru na Pojišanu vladala prilično turobna atmosfera. Par najbližih suradnika zbilo se sa Baldasarom oko računala. Vijesti nisu bile dobre. Tek je nešto bolje prošao drugi na listi, Pero Vićan, dubrovački poduzetnik osuđen zajedno sa Androm Vlahušićem u aferi oko pozajmljivanja gradskog novca. Loše je prošao i treći na listi, splitski gradski i županijski vijećnik te šef kotara Sućidar Damir Roda Ćosić, koji je u Splitu dobio tek pedesetak glasova, a u ostatku izborne jedinice još dvadesetak.

Ništa se bolje nije ni moglo očekivati od liste koja je skupusana u posljednji trenutak. Bandić nije našao mjesta ni za jednog člana svoje stranke u Splitu, ali jest za Rodinu pastorku koja je plasirana na visoko četvrto mjesto. U Splitu tek par glasova, u cijeloj izbornoj jedinici 13 glasova.

Pametno: Ovo je jasna poruka Baldasaru

“Ovo je konačni pad. Broj glasova dovoljno govori o podršci Baldasarovom načinu upravljanja Gradom Splitom protekle tri godine. Ovo je jasna poruka i kraj takve politike”, komentirala je jutros za Index Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, koja se također nije uspjela plasirati u Sabor, ali je zadovoljna ostvarenim. Dobila je šest puta više glasova od Baldasara, što dovoljno govori.

HDZ: Rezultat mu nije ohrabrujući, ali nije pravi pokazatelj

Andro Krstulović Opara, izgledni kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika, puno je blaži u ocjeni Baldasarovog (ne)uspjeha.

“Jučer su bili izbori za parlament, jasno je da nisu birani gradonačelnički kandidati. Dobiveni rezultati nisu usporedivi za lokalnu razinu. Baldasarov rezultat nije ohrabrujući, ali nije pravi pokazatelj. Nadam se da će do kraja mandata stabilno voditi Grad i da uskrata povjerenja birača nije dokaz njegove političke irelevantnosti”, kazao nam je Krstulović Opara, koji je dobio četiri puta više glasova od Baldasara.

Krstulović Opara otkrio nam je kako mu je mnogo ljudi čestitalo i kazalo da je njihov izbor, ali da su htjeli dati glasove Kujundžiću ili Bobanu da prođu u Sabor. Posebno je zadovoljan što su tri HDZ-ovca iz Splita i koalicijski saveznik Dodig ostvarili pobjedu u Splitu nad SDP-om u omjeru 37 prema 31 posto.

SDP: Sada je sve jasno

Trebalo je svakako za mišljenje pitati i bivše drugove iz SDP-a. Povjerenik Darko Parić, koji je dobio nešto manje glasova od Baldasara, ali će ponovno u Sabor kao četvrtoplasirani na listi Narodne koalicije u 10. izbornoj jedinici, kazao nam je da Baldasarov rezultat nije iznenađenje.

“Mislim da je to najbolje ogledalo vlasti koju provodi u gradu Splitu. Sada je sve jasno, i naš razlaz sa njim i sve što se događalo u SDP-u u Splitu. Građani su ovim izborima vrlo jasno pokazali što misle o gradonačelniku”, kazao nam je Parić.

Komentiraj