Politički analitičar: “U Hrvatskoj akterima koji imaju moć pravosuđe služi kao sredstvo represije”

Politički analitičar Karlo Jurak u subotu je komentirao dnevnopolitičke aktualnosti.

Na više od 1200 mjesta diljem Hrvatske, podsjetimo, u subotu je Most počeo prikupljati potpise za raspisivanje referendum kojim bi se regulirao rad Nacionalnog stožera i ukinule covid-potvrde.

“Most prikuplja političku podršku nezadovoljnih građana”

“Mostova inicijativa je priča koja se ponavlja od samih početaka pandemijske krize. Kad smo imali lockdown prošle godine, dio ustavnih stručnjaka govorio je potrebno donositi odluke dvotrećinskom većinom u Saboru. Sada to isto govori Most”, rekao je, istaknuvši da na to gleda kao na prikupljane političke podrške nezadovoljnih građana.

Kaže da u članak 17. Ustava imamo prirodnu nepogodu, što pandemija nedvojbeno jest, ali vladajući to nisu znali iskoristiti.

“Pitanje je kako se postaviti prema članku 16. koji kaže da se prava mnogu ograničavati kada je u pitanju zaštita zdravlja. Imamo Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u koji je u članku 40. moguće dodati da je potrebna imunizacija. Zašto to vladajući ne čine pitanje je koje nadilazi samu politiku”, rekao je Jurak gostujući u programu N1 Televizije.

Naveo je da se većina zemalja ustručava uvesti obavezno cijepljenje protiv covida-19.

“Prosvjednici protiv covid-mjera su heterogeni”

Što se tiče prosvjeda protiv mjera u Hrvatskoj, kaže da je velik dio prosvjednika heterogen, osim skupine koja se okuplja oko Franciskovića.

“Po mojem sudu, vladajućoj stranci veći je problem što skeptika, normalnijih i uravnoteženijih, ima puno više od same jedne skupine oko Franciskovića. U kriznim situacijama se dogodi da takvi likovi isplivaju na površinu. Treba biti fokusiran da ipak postoje nezadovoljnici i da je zadatak politike i struke kako ih uvjeriti da je ovo što govori struka vjerodostojno”.

“Pravosuđe služi da se neistomišljenici udare toljagom po glavi”

Što se hrvatskog pravosuđa tiče i podrške Zlati Hrvoj-Šipek, povukao je paralelu s rimskom božicom Justicijom, koja u jednoj ruci ima mač, a u drugoj vagu.

“U Hrvatskoj imamo da u jednoj ruci drži mač, a u drugoj drži toljagu. Temeljni problem pravosuđa, osim korumpiranosti, je da akterima koji imaju moć, pravosuđe služi kao sredstvo represije… Pravosuđe služi da se neistomišljenici toljagom udare po glavi”, zaključio je Jurak.

Komentiraj