ŽARKO PUHOVSKI ”Mišung’ ljevice i liberala ima slabe šanse za uspjeh’

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag
Ima li na političkoj sceni mjesta za jedan građansko-liberalni savez stranaka i kakve su mu uopće šanse za uspjeh s obzirom na aktualnu konstelaciju snaga?
Ovo pitanje nametnulo se nakon što su iz stranke GLAS otkrili kako razmišljaju da za iduće izbore okupe lijevi građanski savez u koji bi pozvali IDS, Pametno, neke nezavisne gradonačelnike i nezavisne lokalne liste.
Prema planu GLAS-a, cilj je okupiti se oko programa i nekoliko ključnih stvari koje se mogu ponuditi građanima. A prije konačne odluke napravit će istraživanje da vide li je li pametnije ići sa SDP-om ili u dva bloka koja bi nakon izbora mogla postizborno koalirati.
Politički analitičar Ivica Relković, bivši ideolog Mosta, kaže da je prerano za velike prognoze, ali ističe da će ključno u cijeloj priči biti stanje u stožernoj lijevoj stranci SDP-u.
“Ako se SDP ne stabilizira, ni te male stranke s ljevice i centra neće sa SDP-om jer neće ni moći od njih očekivati ono što je SDP, primjerice, već potpisao da daje HSS-u. S druge strane, ako SDP bude jak, on opet može poručiti potencijalnim partnerima da idu sami i donesu što više mogu”, kaže Relković.
Ideja je, dodaje, tek u povojima, a na političkoj sceni prostora za nešto ima bez obzira na to hoćemo li to zvati drugi, treći put ili kako god.
“IDS-u takvo grupiranje neće štetiti, oni svoja tri mandata dobivaju, ali pitanje je hoće li se ovi drugi utopiti u toj ideji. Pitanje je i je li svima njima bolje raditi koaliciju od pet malih stranaka s 0,5 posto kapaciteta ili se fuzionirati. Pitanje je i kako će oni svi zajedno sutra biračima objasniti da im se neće dogoditi isto što se SDP-u dogodilo s HNS-om. Jako je tu puno pitanja, a prerano za odgovore”, kaže Relković.
Politički analitičar Žarko Puhovski, a sumnja da bi ideja mogla zaživjeti. Kaže da bi to bio “mišung” ljevice i liberala, a to vidi kao prvu teškoću u njihovim odnosima.

“Čini mi se da imaju jako slabe šanse za uspjeh. Drugo bi bilo kada bi se bili u stanju povezati s Mostom. To bi onda bila treća varijanta, ali Mostu to nikad neće dopustiti biskup Košić”, kaže za Večernji list.

Komentiraj