Političke stranke iz Sarajeva osudile mostarsku deklaraciju HNS-a

FaH/ Fena/ Emanuel SOCA

Najveće političke stranke sa sjedištem u Sarajevu snažno su osudile zaključke Hrvatskog narodnog sabora (NHS) čiji su sudionici u Mostaru ranije u subotu odbacili presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) protiv Jadranka Prlića i drugih čelnika bivše Herceg-Bosne kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio otcjepljenje dijelova BiH i njihovo pripajanje Hrvatskoj.

Hrvatski narodni sabor u subtou je na sjednici u Mostaru prihvatio deklaraciju kojom poziva na ustavne reforme i preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata i zajamčio put zemlje u članstvo Europske unije i NATO saveza.

Na deklaraciju HNS-a u dijelovima u kojima se osporavaju navodi iz presude ICTY-a reagirale su Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) te Demokratske fronte.

HNS svojim stajalištima samo produbljuje podjele unutar BiH i otežava proces pomirenja u zemlji, smattra SDA.

“Nikakvim i ničijim ‘odbacivanjem’ ne mogu se promijeniti pravomoćne presude Haaškog tribunala i povijesne činjenice, ali to šalje jasnu i nedvojbenu poruku o politici koju zastupa HNS, kako nama u BiH, tako i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti”, navodi najveća bošnjačka stranka u BiH.

HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH na temelju “veličanja udruženog zločinačkog pothvata” predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provedbu reforme izbornog sustava, ocjenjuje SDA.

Ističe da su čelnici HNS-a i ranije pokazali kakav zapravo odnos imaju prema BiH kada su nazočili obilježavanju 9. siječnja kao neustavnog dana Republike Srpske.

SDP BiH u reakciji ističe da je nijekanje presuda ICTY-ja nastavak “retrogradne politike HDZ-a”. Ocjenjuje da je najveća hrvatska stranka ta koja građane BiH drži zatočenicima svojih netočnih tumačenja ustava i izbornog zakona.

Jedini način da BiH nastavi svoj put ka članstvu u EU i NATO-u jeste poraziti politiku koju zagovara HDZ BiH, stajalište je SDP BiH.

DF, stranka na čijem je čelu hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, poziva sve međunarodne predstavnike da neizostavno osude HNS-ov “anticivilizacijski čin veličanja zločina i nijekanja pravomoćno utvrđenih činjenica”.

“Ovakav odnos prema zločinima i presudama međunarodnih sudova nije ništa drugo nego ohrabrivanje na činjenje novih zločina i izravno ugrožavanje mira”, stoji u priopćenju DF-a.

U deklaraciji HNS-a, tijela koje koordinira djelovanje većine političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, navedeno je da odbacuju kvalifikacije ICTY-a o udruženom zločinačkom pothvatu “koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane”.
“Takva zlonamjerna kvalifikacija se, na žalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu ‘Prlić i drugi’, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince”, stoji uz ostalo u deklaraciji.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner