Politička platforma Zagreb je NAŠ! podržala je akciju filmskih djelatnika Daj mi kino – 2. za očuvanje Kina Tuškanac, koje je po njihovim riječima ‘na udaru gradskih vlasti’, te je izrazila sumnju u ispravnost odluke kojom Grad odustaje od svojih prostora kako bi plaćao 12.000 kuna mjesečne najamnine za privatni prostor.

Zagreb je naš dao je podršku filmskim djelatnicima, organizacijama i institucijama te pozvao građane da pomognu u očuvanju vrijednih gradskih prostora i mjesta susreta, ocijenivši kako Zagreb pod Bandićevom upravom nema kulturnu strategiju, priopćeno je u utorak iz te platforme.

“Ovakvo postupanje gradskih vlasti je nedopustivo i potvrđuje kako grad pod Bandićevom upravom nema kulturnu strategiju. Zbog toga je i moguće da se ovako važni akteri nalaze na udaru, a njihov rad u trajnoj neizvjesnosti. Omalovažavanje je nedopustivo, a samovolja u upravljanju gradskim prostorima, javnim dobrima i sadržajima još je jedan od razloga zašto ovakvo ponašanje, koje je inficiralo gotovo sve gradske institucije, mora prestati”, poručio je Zagreb je naš.

Podsjećaju da su se filmski djelatnici 2009. istom akcijom izborili za očuvanje dvaju gradskih prostora za filmske projekcije usmjerene na arhivske, art i kinotečne programe (Kino Tuškanac) te suvremene hrvatske, europske i alternativne filmske produkcije (Kino Europa). Dodali su da je Hrvatski filmski savez na sebe preuzeo ulogu kinotečne djelatnosti baveći se restauriranjem, distibucijom i prezentacijom filmskog nasljeđa, te je jedna od ključnih uloga u filmskoj kulturi Hrvatske. Kino Europa je svojim programom i radom pozicioniralo kao jedna od najpriznatijih kina, kazali su istaknuvši da je za svoj rad nagrađeno nagradom za najbolje europsko kino mreže europskih kina Europa Cinemas.

“Ovim dvjema organizacijama Grad od lani daje signale da njihova opstojnost i nije posve izvjesna. Dodatna potvrda zlih slutnji krije se i u najavama ponovnog aktiviranja Kinoteke zatvorene prije 12 godina, koja je dana na upravljanje Centru za kulturu i film Augusta Cesarca bez kompetencije za vođenje kinotečnog programa. Najam Kinoteke teret je za gradski proračun jer nije u vlasništvu grada te mjesečna najamnina iznosi 12.000 kuna. Postavlja se pitanje u čijem interesu Grad odustaje od svojih prostora kako bi plaćao najam u privatnom prostoru koji će nuditi gotovo identičan program u odnosu na postojeći program Kina Tuškanac”, istaknuli su u priopćenju.

Komentiraj