Politička orijentacija ovisi i o našim genima

Grgur Zucko/PIXSELL

Već godinama ideja da bi biološki faktori mogli utjecati na političko usmjerenje zanima politologe, psihologe i javnost, a sada su znanstvenici u studiji objavljenoj u utorak u britanskom časopisu Royal Society potvrdili da postoji veza između genetike i političkih preferencija.

Je li moguće da naš izbor lijevih ili desnih, konzervativaca ili liberala, ovisi o tome što su nam biološki prenijeli naši roditelji, upitali su se Richard P. Ebstein sa sveučilišta u Singapuru i njegovi kolege.

Većina naših osobina, kao što su boja kože, visina, neke bolesti, ovise o našim genima. Ebstein je s kolegama proučavao genom 1.771 studenta svog sveučilišta koji pripadaju etničkoj skupini Han, glavnoj u Kini. Objavio je da su dobili dokaze o vezi između jedne genetske varijante i političkih ideja.

Po njima, gen DRD4 koji igra ulogu u prijenosu dopamina mogao bi utjecati na naš politički izbor, posebno kod žena.

Desetci ranijih studija potvrdili su usku vezu između političkog mišljenja i karakternih osobina. Tako konzervativci vole red i strukturirani život, koherentniji su u načinu na koji donose odluke. Liberali pokazuju bolje snalaženje u nejasnim i kompleksnim situacijama, i lakše se prilagođavaju neočekivanim okolnostima.

Komentiraj