epa

POLITIČKA KRIZA U NJEMAČKOJ Manjinsku vladu mnogi ocjenjuju riskantnom

Posljednjih je dana propast pregovora između konzervativaca kancelarke Angele Merkel i dvije manje stranke povećala mogućnost stvaranja manjinske savezne vlade u Njemačkoj, što mnogi ocjenjuju riskantnim i neprovjerenim.

Iako manjinske vlade nikada nisu preživljavale više od nekoliko tjedana na saveznoj razini, odnosno služile su samo kao tranzicijske vlade između izbora i novih koalicijskih sporazuma, nisu uopće neuobičajene na razini saveznih država u Njemačkoj.

Od 16 njemačkih država 12 ih je već imalo manjinske vlade različitih trajanja.

Nedavni je primjer njemačka država Donja Saska gdje su socijaldemokrati (SPD) tijesnu većinu izgubili prije stotinjak dana kada je jedan od njihovih zastupnika prešao u oporbu. No u novom mandatu SPD se udružio s CDU-om i formirao većinsku koaliciju.

Njemačka je svjedočila i dugotrajnijim manjinskim vladama. U zapadnoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, koalicija SPD-a i Zelenih vladala je gotovo dvije godine uz redovnu suradnju s krajnje lijevom strankom Die Linke.

Rekord za najdugotrajniju manjinsku vladu opet pripada SPD-u, u državi Saskoj-Anhalt, gdje je premijer Reinhard Hoeppner s manjinskom vladom upravljao osam godina, od 1994. do 2002. godine i opet je PDS (koji će kasnije postati Die Linke) svojom potporom manjinsku vladu činio održivom.

Komentiraj