Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye umiješana u korupcijski skandal kazala je kako će, ako joj se izglasuje opoziv, čekati odluku suda, rekao je dužnosnik njezine stranke u utorak, čime je dao naslutiti da bi politička kriza mogla trajati još mjesecima.

Parlament bi trebao glasovati u petak ali čak i ako oporba dobije dvije trećine potrebne za opoziv predsjednice rezultat mora potvrditi Ustavni sud što je proces koji bi mogao trajati mjesecima.

Prosvjedi kojima se zahtijeva njezin odlazak traju već tjednima u Južnoj Koreji.

Park se u utorak sastala s dužnosnicima svoje stranke Saenuri a visoki dužnosnik Chung Jin-Suk kazao je kasnije da je predsjednica voljna prihvatiti prijedlog svoje stranke da odstupi u travnju, ali nije dala nikakve naznake da bi to mogla učiniti odmah.

“Ona će se boriti da promijeni odluku Ustavnog suda”, kazao je politički analitičar Rhee Jong-hoon. “Ako to uspije učiniti, ostat će na dužnosti dok joj ne završi mandat”.

Mandat predsjednici završava u veljači 2018. i ona bi mogla postati prvi južnokorejski demokratski izabrani čelnik koji bi osramoćen ranije napustio dužnost.

Komentiraj