POLICIJSKI POZIV NA OPREZ Ne nasjedajte na ovakve prijevare – naručio mobitel, a dobio čokoladicu

Pixabay

Praksa pokazuje da prijevare putem oglasnika nisu rijetkost – što je potvrdio i jučerašnji slučaj u kojem je muškarac u paketu umjesto skupocjenog mobitela pronašao komad papira i čokoladicu – pa policija poziva građane na dodatni oprez prilikom narudžbe i kupovine različitih, najčešće neprovjerenih, predmeta ili drugih transakcija s nepoznatim osobama.

Nedovoljnu pažnju prilikom narudžbe telefona skupo je platio 54-godišnjak koji je jučer bjelovarsko-bilogorskoj policiji prijavio da je 22. rujna telefonski sklopio dogovor s nepoznatim prodavateljem koji je na jednom internetskom oglasniku na prodaju oglasio skupocjeni mobilni telefon za iznos od 2600 kuna.

Dogovorili su da će oštećeni preko poduzeća za transfer novca uplatiti novčani iznos od 900 kuna, što je i učinio, a zatim će mu prodavač putem tiska poslati navedeni mobitel, te će potom oštećeni uplatiti ostatak novca.

Nakon nekoliko dana oštećeni je preuzeo paket na kiosku tiska, a kada ga je otvorio pronašao je komad papira i jednu čokoladicu, dok mobitela nije bilo, izvijestila je u utorak policija, koja poziva građane da ne nasjedaju na takve oblike prijevare.

 

  • Policija savjetuje građanima dodatni oprez prilikom narudžbe i kupovine različitih, najčešće neprovjerenih, predmeta ili drugih transakcija s nepoznatim osobama. Počinitelji prijevara u pravilu su pristupačni i uvjerljivi, a ponekad se sva komunikacija odvija elektronski ili mobitelom, upozorava policija.

 

U nekim slučajevima počinitelji koriste lažni, odnosno tuđi identitet ili račune za transakcije. Oštećeni uglavnom tek nakon otvaranja preuzetog paketa shvate da su prevareni, da je paket prazan ili da je u njemu nešto sasvim drugo i nevrijedno.

Često se, kažu u policiji, radi o prijevarama u kojima su građani oštećeni za nekoliko stotina kuna ili do dvije tisuće kuna, a kako se progon počinitelja poduzima po privatnoj tužbi oštećenog, dio prevarenih građana niti ne prijavljuje prijevare.

Komentiraj