EPA/DJORDJE SAVIC

POLICIJSKI DUŽNOSNIK Granice Srbije nisu zatvorene

Srbijanske granice nisu zatvorene, ali će od ponedjeljka svi migranti s ratom zahvaćenih područja moći prolaziti zapadnobalkanskom rutomisključivo uz potvrdu s pečatom i fotografijom, koju će dobiti na granici Grčke i Makedonije, izjavio je u nedjelju visoki dužnosnik srbijanske policije.

“Srbijanske granice nisu zatvorene i u Republiku Srbiju mogu ući svi građani koji posjeduju važeću putnu ispravu i vizu, ako je to potrebno. Izbjeglice s ratnih područja u Srbiju mogu ući isključivo na graničnom prijelazu Preševu”, rekao je Vladimir Rebić, odnedavno privremeni ravnatelj policije MUP-a Srbije.

“Od sutra će na granici Makedonije i Grčke sve zemlje koje su u Zagrebu potpisale izjavu obavljati zajedničko profiliranje, što znači da će se migranti s ratom zahvaćenih područja zapadnobalkanskom rutom moći kretati isključivo uz potvrdu”, naglasio je Rebić.

Sukladno najavama, od ponedjeljka će migranti s Bliskog istoka koji putuju u neku od zemalja EU smjeti ući samo preko grčko-makedonske granice, a svi ostali prijelazi bit će nelegalni, što znači da će ih se vraćati nazad.

Rebić je u izjavi medijima ukazao na važnost suglasja i zajedničkih odluka svih zemalja na zapadnobalkanskoj ruti da “zajedno provedu sve mjere” kako bi spremne dočekale proljetni i ljetni val u kojem se očekuje veći broj migranata.

“U ovom trenutku u Srbiji se nalazi izmedju 120 i 150 ekonomskih migranata koji ne mogu napustiti Srbiju. Njima preostaju dvije mogućnosti – ili da apliciraju za azil ili da se u skladu s važećim propisima vrate u zemlje iz kojih su došli”, kazao je Rebić.

Srbijanska policija zaustavila je u nedjelju u Adaševcima oko 150 migranata koji su iz prihvatnog centra u Šidu pješice krenuli prema granici s Hrvatskom, a koje Hrvatska navodno ne želi pustiti preko granice, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

“Želeći da nastave put ka Hrvatskoj, od 120 do 150 migranata krenulo je pješice iz prihvatnog centra Šid k auto cesti. Zaustavljeni su u selu Adaševci, a policija ih nenasilno pokušava vratiti u prihvatni centar. Promet je blokiran, migranti sjede na kolovozu”, javio je ranije danas reporter RTS-a.

Komentiraj