POLICIJSKA KONFERENCIJA U RIJECI: Priveden zbog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari

U sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci danas je održana konferencija za novinare, na kojoj su predstavljeni detalji kriminalističkog istraživanja kojega su proveli policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta te I i II policijske postaje Rijeka. Na konferenciji su sudjelovali načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Kristijan Zrinušić.

Riječ je o višemjesečnom i složenom istraživanju kojim su obuhvaćena četiri hrvatska državljana te državljanin Bosne i Hercegovine, s privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj.

Od navedenih osumnjičenika, policija 32-godišnjeg hrvatskog državljanina sumnjiči da je počinio ukupno tri kaznena djela, i to dva djela nedozvoljeno posjedovanje izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te jedno krivotvorenje novca u stjecaju s kaznenim djelom prijevara. Dodao je pritom da je u koordinaciji s Općinskim Državnim odvjetništvom u Rijeci, a temeljem naloga suca istrage Istražnog centra Županijskog suda u Rijeci, provedena pretraga doma, vozila i drugih prostora koje osumnjičenici koriste na području Rijeke, prilikom čega je pronađena veća količina oružja i streljiva, a koje je počinitelj nedozvoljeno posjedovao.

“Od oružja je pronađeno vojno oružje (tri automatske puške „Crvena zastava“ i tri zračne puške velikih kalibara, kao i jedan pištolj marke Zbrojovka, češke proizvodnje) te više od 100 komada različitog streljiva. Pritom su pronađeni i drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih, ali i kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta zbog kojih se nastavlja s kriminalističkim istraživanjem. Osumnjičeni 32-godišnjak je kazneno prijavljen nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku. Ostaloj četvorici utvrđeno je počinjenje istog kaznenog djela iz čl. 331 i kazneno djelo teške krađe, te će protiv njih biti podnijeta kaznena prijava redovnim putem. Jedan od navedenih počinitelja je i prekršajno prijavljen zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana”, kazao je Zrinušić.

Naglasio je kako su građani koji posjeduju zračno oružje iz C kategorije obvezni isto prijaviti policije, te da su svi građani nakon stupanja Zakon na snagu, u roku od godinu dana, bili u obvezi posjedovanje takvog oružja prijaviti policiji, stoga oni koji to nisu učinili nalaze se u sferi prekršajne odgovornosti.

Kriminalističko istraživanje će se nastaviti s ciljem otkrivanja ilegalnog oružja i počinitelja kaznenih djela iz domene neovlaštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, a u cilju prevencije počinjenja najtežih oblika kaznenih djela, poručio je.

Komentiraj