HINA/ Granièna policija BiH/ ua

Policije Hrvatske i BiH uspješnom suradnjom prekinule lanac krijumčarenja ljudima

Prekidanje lanca krijumčarenja migranata, koji je iz Turske vodio preko jugoistočne Europe, rezultat je višemjesečne istrage i izvrsne suradnje policija država regije, kazali su u četvrtak u Sarajevu predstavnici hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i Granične policije BiH predstavljajući rezultate akcije okončane dan ranije.

U akciji kodnog naziva “Bosfor” u Hrvatskoj je u srijedu uhićeno sedam, a u BiH šest.

Kako je na konferenciji za novinstvo u sjedištu Granične policije BiH potvrdio Zvonimir Petrović, voditelj Službe za organizirani kriminalitet Policijske uprave Zagrebačke, svi uhićeni u Hrvatskoj su hrvatski državljani, a raspisana je tjeralica za jednim Bugarinom, koji je također bio uključen u krijumčarski lanac, no neodostupan je policiji.

Protiv uhićenih podnesena je kazne prijava USKOK-u, a tereti ih se za organiziranje protuzakonitog ulaska na teritorij Hrvatske u sklopu zločinačkog udruženja.

Petrović je istaknuo dobru suradnju s Graničnom policijom BiH od koje je, kako je kazao, i stigla inicijalna informacija o postojanju krijumčarskog lanca. Dobra suradnja na kraju je i dovela do uspješne operacije.

Adnan Kosovac, šef odsjeka za obavještajne poslove GP BiH, također je istaknuo kako su policijske agencije dvije države odlično surađivale tijekom istrage koja je trajala više od šest mjeseci.

“Imali smo izuzetnu suradnju”, kazao je Kosovac. Kazao je kako je utvrđeno da su rutom preko BiH i Hrvatske krijumčari u proteklih pola godine ka Europskoj uniji prebacili stotinjak osoba, među kojima su bili pojedinci, ali i cijele obitelji.

Oni su na rizični put kretali iz Turske, a za ilegalni odlazak ka EU krijumčarima su plaćali tri do pet tisuća eura po osobi, pri čemu su takva putovanja trajala po desetak dana.

Krijumčarski modus bio je takav da su ilegalni migranti prebacivani ili preko ilegalnih prijelaza ili pak zloporabom bezviznog režima kakvoga Turska ima s Albanijom Crnom Gorom, Srbijom i BiH.

U Hrvatsku su pak ilegalni migranti prebacivani mimo službenih graničnih prijelaza.

U koordiniranoj policijskoj akciji u nekoliko država ukupno je uhićeno oko šezdeset osoba.

Kako je potvrdio Kosovac, dio ilegalnih migranata vraćen je iz BiH u zemlje iz kojih su došli, a dio njih je u Hrvatskoj zatražio azil.

Nije želio nagađati može li BiH postati dio nove rute migrantskog vala ističući kako je to problem kojim se mora baviti cijeli niz institucija, a granična policija može poduzimati samo mjere koje se odnose na sprječavanje krijumčarenja ljudima.

Komentiraj