Policija vodi popis nositelja organiziranog kriminala u Hrvatskoj

Zbog iskazivanja bivšeg šefa zagrebačkog Pnuskoka Zorana Filipovića o nositeljima organiziranog kriminala u Hrvatskoj, javnost je u srijedu bila isključena sa suđenja Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacija iz tajnih Uskočkih istraga od 2010. do 2012. godine.

Javnost je bila isključena za vrijeme Filipovićevog svjedočenja o tajnom dokumentu MUP-a RH u kojem su poimenice navedeni nositelji organiziranog kriminala u Hrvatskoj (OCTA). Budući da je svjedok trebao iskazivati kako se prikupljaju informacije o kriminalnim skupinama, sud je udovoljio zahtjevu obrane da se s tog dijela iskazivanja isključi javnost.

Filipović je u dijelu svjedočenja otvorenom za javnost rekao da Pnuskom ima sustav u kojem se bilježe sve tajne mjere koje se provode, a u koje nitko nema uvid bez odobrenja. ”U sustav se ulazi putem šifre, što znači da je vrlo lako otkriti onog tko je gledao nad kim se provode tajne mjere”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja u petak kada bi trebao svjedočiti odvjetnik Anto Nobilo kojem je nepoznata osoba poštom poslala MUP-ov tajni dokument.

Na početku suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženka odbacilo je sve točke Uskokove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

Uskok je, osim njih, uz osječkog poduzetnika Željka Biloša i Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić. U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke Uskok je snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, ‘na tržištu’ bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.

Komentiraj