Zeljko Lukunic/PIXSELL

POLICIJA UPOZORAVA: Opasnost od nepravilnog rukovanja pirotehnikom, lani 13 ozljeđenih

Splitsko-dalmatinska policija ponovno je u srijedu upozorila na opasnost od nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava, napominjući da je tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine na području te županije od nepravilnog rukovanja pirotehnikom ozlijeđeno 13 osoba, od kojih dvije teško.

Da bi spriječili neželjene situacije, policija svake godine od 15. prosinca do 8. siječnja na području svoje policijske uprave provodi operativnu akciju “Mir i dobro”, u kojoj su prošle godine oduzeli 3246 komada raznih pirotehničkih sredstava, a akciju provode i ove godine. Kažu kako im je cilj upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana.

“Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, kao i na zakonom propisan način prodaje pirotehničkih sredstava, a sve sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima. Posebno upozoravamo roditelje kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih sredstava I. razreda koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godine, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora roditelja ili odrasle osobe, odnosno istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba”, poručuje glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić.

Podsjeća kako se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina, dok se pirotehnička sredstva II. i III., T1 i P1 mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva, ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijima od 18 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorima, kao i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, te u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje MUP-a.

“S obzirom na zakonske odredbe, policijski službenici ove Policijske uprave će kontinuirano obavljati nadzor prodajnih mjesta na području županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava obavlja suprotno zakonskim odredbama, pirotehnička sredstva će oduzeti, a odgovorne pravne ili fizičke osobe će biti prekršajno prijavljene”, navodi Lolić.

Tijekom provođenja akcije, policija će poduzimati i niz preventivnih aktivnosti u suradnji s lokalnom vlasti i obrazovnim ustanovama u cilju edukacije djece. “Koristimo prigodu podsjetiti građane kako je još uvijek u tijeku akcija ‘Manje oružja – manje tragedija’, u sklopu koje mogu prijaviti i dragovoljno predati sve vrste oružja i ubojitih sredstava. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak sukladno Zakonu o oružju”, napominje glasnogovornica.

Ističe da oružje i eksplozivna sredstva građani ne donose sami u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već trebaju kontaktirati policiju na broj 192 nakon čega će na adresu građanina doći posebno osposobljeni policajci u civilnoj odjeći te s vozilom bez policijskih oznaka, koji će preuzeti oružje. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, kaže Lolić i dodaje da se građani o svemu mogu dodatno informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Komentiraj