Policija upozorava: Iza nas je jedan od najgorih vikenda u prometu, pogledajte statistiku koja “ledi krv u žilama”

Policija je tijekom protekloga vikenda na hrvatskim prometnicima zabilježila ukupno 80 prometnih nesreća, među kojima je sedam nesreća u kojima je poginulo sedam osoba, dok je u ostalim nesrećama ozlijeđena 91 osoba, priopćili su iz MUP-a.

Policajci svih policijski uprava od petka do nedjelje utvrdili su ukupno 5457 prometnih prekršaja, od kojih se 431 odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, 2389 na prekoračenje dopuštene brzine, 666 na nekorištenje sigurnosnog pojasa i 290 na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje.

U policiji ističu da su nadzor prometa posebno usmjerili prema ponavljačima teških prekršaja pa je tijekom vikenda zatekla 26 recidivista koji su počinili 31 teški prekršaj, od čega 15 vezanih za alkoholiziranost i devet slučajeva upravljanja prije stjecanja prava. U šest slučaja su za volanom zatečeni vozači kojima je ranije izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom, dok je zabilježen jedan slučaj prekoračenja dopuštene brzine.

Šest vozača je zadržano u posebnim prostorijama, dok je protiv 13 vozača proveden žurni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, preciziralo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Najveća koncentracija alkohola od 3,7 promila izmjerena je na karlovačkom području, dok je najveći broj prekršaja vezanih za alkohol, njih 63, zabilježen na splitsko-dalmatinskom području. Najmanji broj takvih prekršaja, njih sedam, zabilježeno je na ličko-senjskom i zadarskom području.

Policija je istaknula da su najveći broj prekršaja pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 18 do 24 godine. U zabilježenih 128 takvih slučajeva najčešća koncentracija alkohola iznosila je 0,7 promila.

Najveća prekoračena brzina od 252 kilometara na sat izmjerena je na području PU brodsko-posavske, dok je rekorder po broju prekršaja PU splitsko-dalmatinska s 373 prekršaja. Najmanji broj prekršaja prekoračenja brzine, njih 26, zabilježeno je na području PU šibensko-kninskoj, dodaje MUP.

Najveća koncentracija alkohola od 3,1 promila izmjerena je na međimurskom području, dok je najveći broj prekršaja vezanih za alkohol, njih 67, zabilježen na splitsko-dalmatinskom području. Najmanji broj takvih prekršaja, njih sedam, zabilježeno je na požeško-slavonskom i međimurskom području.

Policija je istaknula da su najveći broj prekršaja pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 18 do 24 godine. U zabilježenih 99 takvih slučajeva najčešća koncentracija alkohola iznosila je 0,7 promila.

Najveća prekoračena brzina od 245 kilometara na sat izmjerena je na području PU sisačko-moslavačke, dok je rekorder po broju prekršaja PU zagrebačka sa 332 prekršaja. Najmanji broj prekršaja prekoračenja brzine, njih 23, zabilježeno je na području PU međimurske, dodaje MUP.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske gdje je zabilježeno 87 takvih prekršaja. Na području PU zagrebačke zabilježen je najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, njih 61.

Komentiraj