Policija upala u ured Alekseja Navaljnog

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ruska policija u nedjelju je upala u ured Alekseja Navaljnog u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhitila njegove suradnike, priopćili su suradnici vodećeg političkog protivnika Kremlja koji je za danas najavio prosvjede.

Navaljni je svoje pristaše pozvao u nedjelju na prosvjede diljem Rusije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “lažnih” predsjedničkih izbora 18. ožujka na kojima se očekuje pobjeda Vladimira Putina.

Navaljni ne može sudjelovati na izborima zbog sudske presude za koju on tvrdi da je djelo Kremlja.

Policija je u nedjelju ujutro nasilu ušla u njegove urede u Moskvi, prekinuvši izravan prijenos prosvjeda na istoku zemlje, objavio je tim Navaljnog na društvenim mrežama.

Policija je uhitila i više zaposlenika organizacije koju je osnovao Navaljni, Fonda za borbu s korupcijom (FBK) te lokalne pristaše oporbenog čelnika, navodi isti izvor.

Pristaše Alekseja Navaljnog su se u nedjelju ujutro okupili na ruskom dalekom istok i u Sibiru. Glavni prosvjedi će početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Gradonačelnica Moskve koja nije izdala odobrenje za skup, upozorila je da će zatražiti “pravosudne mjere” za oporbenog čelnika.

Aleksej Navaljni (41) je triput uhićen 2017. zbog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka tisuća prosvjednika diljem zemlje i s više stotina uhićenih.

Komentiraj