Policija upala u kuću Tomislava Tolušića! Uhićen je. Oglasili se Ured europskog javnog tužitelja i policija

Policija je rano jutros pokucala na vrata obiteljske kuće bivšeg potpredsjednika vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici, javljaju mediji.

Zasad nije poznat točan razlog policijskog upada u Tolušićevu kuću, no pretpostavlja se da se da je riječ o istrazi koja je pokrenuta na zahtjev ureda europskog tužitelja zbog poticaja iz tzv. vinske omotnice koju je Tolušić dobio za gradnju svoje vinarije. Druga opcija je da se radi o istrazi vezanoj uz ugovor za Omega softver iz vremena kada je Tolušić bio ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

HINA je ranije neslužbeno javila da je policija stigla po nalogu Europskog javnog tužitelja.

Tolušić je, podsjetimo, obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićena ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji bi danas trebao biti ispitan u Uskoku.

Uhićen i Željko Ferenc

Zajedno s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem uhićen je i Željko Ferenc, zaposlenik Ministarstva poljoprivrede iz Županijskog ureda u Virovitici, ekskluzivno doznaje Nacional.

Ferenc je zaposlenik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede zadužen za izračunavanje EVPG-a (ekonomska veličina OPG-a).

Za što se tereti bivšeg ministra?

Nakon informacije da je policija u upala u kuću bivšeg ministra Tomislava Tolušića u Virovitici Ured europskog tužitelja potvrdio je da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti, vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru.

Ravnateljstvo policije: Pod istragom bivši dužnosnik i jedan zaposlenik državne uprave

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja”, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja

Ured europskog javnog tužitelja objavio je priopćenje.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Dvije osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.”

REVIZORI EUROPSKE KOMISIJE U ZAGREBU: Meta istrage je Vinska omotnica iz koje je novac dobio i Tolušić

Revizori EK već mjesecima istražuju Tolušića

Podsjetimo, Nacional je već pisao kako su revizori Europske komisije boravili u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) gdje su istraživali je li bilo nepravilnosti prilikom dodijele poticaja putem tzv. Vinske omotnice, a u okviru koje je više od dva milijuna kuna za svoju vinariju dobio i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Komentiraj