Pojedinci bliski braniteljskoj populaciji počinju se povezivati s pozadinom optužbi o poslovanju vlasnika tvrtke Boso

Nacionalu su koncem proteklog tjedna dostavljene informacije koje mogu baciti novo svjetlo na slučaj Bosiljka Stanića i njegove tvrtke Boso. Tijekom proteklih tjedana Stanić se našao u središtu zanimanja javnosti zbog brojnih tvrdnji da se, zbog niza propusta koje je dijelom i sam priznao, radi o možda najgorem poslodavcu u Hrvatskoj.

Zbog tih informacija Stanić sumnja da se našao na meti organizirane hajke s ciljem da se poslovanje njegove tvrtke potkopa, ili kako bi se njegova tvrtka kasnije jeftinije preuzela, ili kako bi mu se oslabila tržišna pozicija. On to sumnja i zato jer je nedavno primio telefonski poziv od osobe koja je pokazala interes za kupovinu svih njegovih tvrtki. Otprilike u isto vrijeme izgleda da je bio i žrtva pokušaja iznude.

Prema tvrdnjama izvora bliskih policiji, djelatnici policije su početkom srpnja priveli žensku osobu M.U. zbog sumnji da je ucjenjivala Bosiljka Stanića. Ona se požalila zaposlenicima njegove tvrtke da je u jednoj od njegovih maloprodajnih trgovina kupila salamu kojoj je istekao rok trajanja, te je tražila od njega 15 tisuća kuna da tu priču ne plasira u medije.

Osoblje iz tog Stanićeva diskonta provjerilo je njene navode i rekonstruiralo da salama koju je ta ženska osoba spomenula nije mogla biti ondje kupljena. O svemu je informiran Stanić, pa je slučaj prijavljen policiji. Stanić je u međuvremenu rekao svojim djelatnicima da povratno informiraju tu žensku osobu da će joj traženi iznos biti plaćen. Sve se to događalo u vinkovačkom kvartu Novo Selo. Policija je potom napravila klopku, te je presrela tu žensku osobu nakon što je uzela označene novčanice. To se dogodilo ispred zgrade uprave Stanićeve tvrtke u Genscherovoj ulici u Vinkovcima.

Dan kasnije Stanić je fizički napadnut. Napao ga je šogor jedne radnice s kojom je Stanić u prijeporima te koja je susjeda sa ženskom osobom koja je Stanića izgleda pokušala iznuđivati. Sve to dogodilo se usred krizne situacije u kojoj se Stanić našao zbog brojnih kritika na račun poslovanja njegove tvrtke Boso. Radi se o tvrtki koja je osnovana prije 26 godina, koja se primarno bavi trgovinom na malo, a koja danas povezuje 12 tvrtki koje se bave raznim djelatnostima, uključujući i ugostiteljstvo i proizvodnju. Među njegovim tvrtkama su tvrtka Stanić, koja se bavi proizvodnjom kolača, a organizira i vjenčanja, zatim tvrtka Pekar, koja se bavi pekarskim uslugama i koja svoje proizvode distribuira trgovinama širom Hrvatske.

Izvori bliski Staniću sumnjaju da su njegovi nedavni problemi započeli nakon što se u ožujku doznalo da je njegova tvrtka pobijedila na natječaju za pripremu 66 tisuća obroka za školarce u Vukovaru. U Večernjem listu tih je dana objavljen članak kako vukovarski branitelji prosvjeduju i tvrde da su nepošteno izgubili taj posao. Sredinom svibnja saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej prijavio je tvrtku Boso pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić. Culej je u prijavi naveo da se u trgovinama tvrtke Boso krše zakoni, da se radnici diskriminiraju, ali i da blagajnice moraju biti mlade i lijepe, pa one koje ne udovoljavaju tim kriterijima bivaju premještene na druga radna mjesta. O svemu se početkom lipnja raspravljalo i u Saboru, svega nekoliko dana nakon što se veći broj gostiju na jednoj svadbi i karminama otrovao salmonelom u dvorani u Stanićevu vlasništvu.

Nedugo potom slučaj je počeo privlačiti veliku pozornost dnevnih novina i pojedinih komercijalnih televizija. Medijima su se javili radnici koji su upozorili na nepravilnosti u radu Stanićevih tvrtki, a povod za rad medija na toj temi pronašao se u incidentu trovanja salomonelom. Do danas nije utvrđeno zašto je došlo do trovanja, ali je inspekcija rada utvrdila da su učinjeni propusti u poslovanju: da su kršeni radni ugovori, da se ne vodi evidencija rada, te da se ne isplaćuju prekovremeni sati. Pojedini radnici su se požalili medijima zbog diskriminacije, navodeći kako ih vlasnik tjera trošiti dio ionako skromne plaće u njegovim trgovinama. Ubrzo se javnosti obratio i Stanić, koji je u opsežnom intervjuu u Jutarnjem listu priznao svoje greške i pokušao se obraniti od napada.

Uslučaj se uključila i policija, naročito nakon što se na vrhuncu te afere dogodio pokušaj Stanićeve iznude. Tada su do policije došle inicijalne informacije da, izgleda, postoji organizirana grupa ljudi koja je iz zasad nepoznatih razloga pridonijela stvaranju velikog pritiska, gotovo ozračja linča, prema Staniću. Počelo se rekonstruirati kako su iza većine optužbi pojedinci bliski braniteljskim udrugama i članovi njihovih obitelji. Većina njih je prijateljski, neki su i rodbinski povezani i sve ih povezuje izgleda dobro koordinirana aktivnost u kojoj se kontinuirano pokušava diskreditirati Stanića. Dobar dio njih blizak je sa Stevom Culejom. Nacionalu, ali i policiji poznati su njihovi identiteti, a trenutno se pokušava rekonstruirati postoji li u ovoj nesvakidašnjoj aferi i neka druga pozadina, osim želje da se upozori na neprimjerene radne uvjete u Stanićevim tvrtkama.

Komentiraj