Policija u Kölnu odbacuje optužbe zbog rasizma

EPA/MAJA HITIJ

Policija u Koelnu u ponedjeljak se branila od kritika da je postupala po rasističkim kriterijima kada je u novogodišnjoj noći na željezničkom kolodvoru kontrolirala isključivo osobe sjevernoafričkog porijekla.

“Policija u Koelnu je postupala odmjereno. O tomu koga ćemo kontrolirati ili ne nije odlučivala boja kože nego ponašanje”, rekao je zapovjednik lokalne policije Juergen Mathies na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Izrazio je zadovoljstvo što je policija bila spremna i spriječila napade poput onih prije godinu dana kada je u novogodišnjoj noći nekoliko stotina žena seksualno napastovano i opljačkano, a počinitelji su uglavnom bili azilanti iz sjevernoafričkih zemalja.

“Situacija je bila napeta ali je policija reagirala ispravno”, zaključio je Mathies.

I ove godine su se skupine izbjeglica, uglavnom mladih muškaraca iz sjevernoafričkih zemalja, preko socijalnih mreža dogovarali o dolasku na koelnski željeznički kolodvor. Velik broj njih je zbog agresivnog ponašanja zaustavljen prije dolaska u Koeln.

Nekoliko lijevičarskih političara kritiziralo je policiju da obavlja kontrolu isključivo po načelima tzv. rasnog profiliranja, pregledavajući osobe s određenim vanjskim obilježjima poput boje kože.

“Pitanje je koliko je to opravdano kada se više od 1000 osoba podvrgne policijskoj kontroli isključivo zbog njihove boje kože i izgleda”, rekla je predsjednica Zelenih Simone Peter listu Rheinische Post.

Sličnu je kritiku iznio i predstavnik stranke Ljevica Frank Tempel koji je zaključio da je pojačana nazočnost policije “ispravna odluka”, ali da rasna obilježja ne smiju biti jedini čimbenik.

“Ako je kriterij za policijske mjere bio isključivo porijeklo osoba i ako se polazi od toga da su mladići iz sjevernoafričkih zemalja potencijalno opasni onda je prijeđena granica rasističkog ponašanja policije”, smatra Tempel.

Političari Zelenih i Ljevice su usamljeni u svojoj kritici čak i u redovima vlastitih stranaka.

Predsjednica zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Katrih Goerring Eckhard kritizirala je šeficu svoje stranke Peters i zaključila kako je policija u Koelnu “postupila ispravno”.

Podrška policiji u Koelnu stigla je i iz redova vladajućih stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke.

Izbjeglice iz sjevernoafričkih država se od novogodišnje noći 2016. nalaze pod prismotrom vlasti zbog visokog broja kriminalaca među tom izbjegličkom skupinom.

I napadač na berlinski božićni sajam je porijeklom iz Tunisa.

Izbjeglice iz Sjeverne Afrike nemaju gotovo nikakve izglede za stjecanje političkog azila, ali je njihovo protjerivanje otežano zbog nespremnosti zemalja Magreba da ih prime natrag.

Većina njih je u jeku izbjegličkog vala stiglo u Njemačku preko Italije nadajući se političkom azilu.

Komentiraj