Policija u Hong Kongu suzavcem rastjeruje prosvjednike

Policija u Hong Kongu u nedjelju je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike u području Sha Tina koji su prije toga oštetili obližnju željezničku postaju.

Stotine prosvjednika okupilo se u nedjelju u trgovačkom centru u gradu Sha Tin u području Hong Konga. Uzvikivali su slogane poput “borite se za slobodu” i “oslobodite Hong Kong”, a pjevali su i novu “himnu” te regije.

Reuters prenosi kako je policija upala u trgovački centar.

Ponovno su iznijeli pet zahtjeva – potpuno povlačenje zakona kojim se htjelo omogućiti izručenje u Kinu, povlačenje riječi “nemiri” za opisivanje skupova, oslobađanje svih pritvorenih prosvjednika, neovisna istraga o policijskoj brutalnosti i sloboda stanovnika Hong Konga da biraju svoje čelnike.

Policija Hong Konga u nedjelju je zauzela položaje i na glavnoj željezničkoj stanici koja vodi do zračne luke kako bi spriječila da prosvjednici ponovno ugroze zračni promet, dan nakon noći nasilnih prosvjeda u toj autonomnoj regiji.

Prosvjednici su već više puta blokirali zračnu luku, zaustavljajući promet oko nje, izazivajući požare u obližnjem gradu Tung Chungu i uništivši tamošnju stanicu podzemne željeznice.

Do zračne luke vodi samo jedna linija, a pristup je dopušten samo onima s avionskim kartama.

Jedna od putnica, 73-godišnja Kanađanka, istaknula je da nema roblema s prosvjedima sve dok su “legalni i miroljubivi”.

“Samo pokušavaju izreći svoje zahtjeve. Kao građanin mislim da su ti zahtjevi legitimni”, rekao je muškarac koji se identificirao samo kao Chow.

Australska putnica Jody Pall koja je provela tjedan dana u toj britanskoj koloniji kazala je kako demonstracije nisu utjecale na njezino putovanje.

“Bilo je lijepo. Nismo vidjeli prosvjednike niti ikakve akcije. Nadala sam se da ćemo ih vidjeti barem malo”, kazala je 55-godišnjakinja.

Komentiraj