Policija stavila lisice čovjeku koji je otvorio branu da spasi kvart od poplave, mora na sud

“Razočaran sam i ljut. Eto kako se osjećam”, rekao je za 24sata.hr Tihomir Blagus, stanovnik zagrebačkog Trnja koji je priveden i zadržan jučer cijeli dan u policiji jer je provalio s kolegom Domagojem Vorbergerom u objekt Hrvatskih voda, gdje su ručno podigli branu da voda koja je plavila kvart i njihove kuće oteče u Savu.

Završio u policiji jer je ispustio vodu želeći spasiti Zagreb

Blagus je priveden u subotu, kada je policija došla istražiti tko je neovlašteno ušao u kućicu Hrvatskih voda. Priznao im je da su on i prijatelj to uradili, ali ih je htio i snimati, što policija nije dozvolila, pa su mu oduzeli mobitel, posvađao se s njima, pa su mu stavili lisice i odveli u postaju.

“Ostavili bi me cijelu noć tamo, ali su sinoć samo došli i rekli da je pritisak javnosti prevelik i zato su me pustili da idem kući. Ali kazna me još čeka i morat ću na sud” – kaže nam.

Ispričao je što se dogodilo. “Ja sam već bio zaspao kada me je mama od 80 godina probudila i rekla da nam voda ulazi u kuću. Mislio sam da je neka sitnica, onako bunovan sam otvorio vrata i propao u vodu u dvorištu. Nadirala je nevjerojatnom brzinom. Uskoro je ušla u kuću i mi to nismo mogli spriječiti, trčao sam isključiti frižider i perilicu rublja. Susjedi su izletjeli na dvorišta, kiša lije, svi smo u panici jer nam voda dolazi. Zovemo bjesomučno sve brojeve, od vodoopskrbe, vatrogasaca, Hrvatskih voda. Nitko nam se ne javlja”.

Tada je starija susjeda rekla da treba podići branu “jer su to radili i prije sedam godina”.

“Trčimo, tamo nema nikoga. Susjed Domagoj je uzeo sjekiru, prvo smo razbili mali prozor i pokušali ući, ali nije išlo. Voda nadire svuda oko nas, ulica je već poplavljena, iz kanalizacijskih otvora šikljaju gejziri. Uspjeli smo provaliti vrata, a unutra sve pod vodom. Vidim neke žice, ne znamo možemo li ući. Bio sam čak i bedast pa nožnim palcom isprobao ima li struje. Jasno mi je sad da je to glupost, ali tada smo bili izvan sebe. Unutra sve smrdi, ali ulazimo u tu vodu. Gumbi kojim bi se trebalo podići brana ne rade. Pa vrtim staro, zahrđalo kolo. Ne ide. Već sam se i umorio ali upiremo. Ruka mi je skliznula pa sam razbio i nos na ventil. Ali uspijevamo. Nakon 10 minuta što smo otvorili, voda se iz cijelog kvarta povlači”, opisao je Blagus.

“Kojom brzinom je sve nadiralo, uskoro bi mi voda bila do plafona. Razlilo bi se i dalje po kvartu. Apeliramo još jednom da automatiziraju branu i da napokon rade svoj posao”, poručuje Blagus Hrvatskim vodama, koje se ni drugi dan nakon poplave nisu još oglasile.

Komentiraj